23.8 C
Sarajevo
18.05.2024

Nikšić: U svemu vidimo podjele i lične interese, uskoro ćemo morati doći do rješenja

U okviru otvaranja Energetskog samita u Neumu, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je kako se danas jedan značajan dio Bosne i Hercegovine nije odazvao pozivu u Neum gdje bi trebali razgovarati i doći do zajedničkih rješenja s ljudima koji imaju iskustvo.

On je istaknuo da je BiH složena zemlja po svom ustavno-pravnom uređenju, a naročito po političkoj situaciji.

“Nijedna tema ovdje, poput ove koja bi trebala biti isključivo stručna tema, ne može pobjeći od politizacije. U svemu vidimo podjele i lične interese. Vlada FBiH je svjesna izazova, obećanja i onoga što smo preuzeli kao obavezu, prema međunarodnoj zajednici, ali i prema građanima. Učinit ćemo sve da probamo doći do ovih zakona na državnom nivou” – rekao je Nikšić.

- OGLAS -

On napominje kako je obaveza federalne vlasti da riješi zakone koji proizađu iz državnih zakona, ali je naglasio da se neće moći čekati u nedogled kada će se to dogoditi na državnom nivou.

“Posebno zakon o Južnoj interkonekciji gdje smo našli način da to ispolitiziramo i postavljamo uslove” – dodao je premijer Federacije.

- Advertisement -

Nikšić kaže kako će uskoro morati doći do nužnih rješenja za BiH i građane, a kako bi osigurali da BiH ima još jedan izvor prirodnog plina.

“Da ne ovisimo samo o jednom izvoru te da osiguramo tržišnu utakmicu koja će omogućiti stabilniju opskrbu plinom i mogućnost da naši građani ne razmišljaju da će ih neko na bilo koji način uvjetovati. Kada uspijemo doći do rješenja s partnerima, siguran sam da će od toga najviše koristi imati građani cijele BiH, bez obzira na to što ovdje jedan značajan dio njih nije prisutan” – zaključio je Nikšić.

Na kraju je zahvalio partnerima iz međunarodne zajednice koji su, kako je rekao, pokazali koliko su dobri prijatelji i partneri te koliko dobro žele Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA