18 C
Sarajevo
03.10.2024

Nobelovac preuzeo vladu Bangladeša, bivša premijerka ga pokušala smjestiti u zatvor

Nobelovac Muhammad Yunus (84), dugogodišnji politički neprijatelj svrgnute premijerke Bangladeša Sheikh Hasine, imenovan je privremenim čelnikom zemlje. Yunus je imenovan dan nakon što je Hasina pobjegla iz zemlje, a svemu su prethodili višesedmični protesti kojima se zahtijevala njena ostavka.

BBC piše da je Hasina Yunusa tretirala kao javnog neprijatelja, a trenutno je na slobodi uz kauciju nakon što je osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu, a slučaj u kojem je osuđen opisao je kao politički motivisan.

Studenti koji su predvodili masovne proteste koji su svrgnuli Hasinu odbili su prihvatiti vladu pod vodstvom vojske i tražili su profesora Yunusa da vodi privremenu upravu. Odluka o imenovanju Yunusa za glavnog savjetnika privremene vlade uslijedila je nakon sastanka predsjednika Mohammeda Shahabuddina, vojnih vođa i studentskih predstavnika.

- OGLAS -

“Kada studenti koji su toliko žrtvovali traže od mene da uskočim u ovom teškom trenutku, kako mogu odbiti?”, rekao je Yunus.

“Vraća se u Dhaku iz Pariza gdje se podvrgava manjem medicinskom zahvatu” – rekao je njegov glasnogovornik.

- Advertisement -

Podsjetimo, protesti u Bangladešu započeli su početkom jula, ali prerasli su u širi protuvladin pokret. Vjeruje se da je više od 400 ljudi poginulo u sukobima između vladinih snaga i demonstranata, piše index.hr.

Nekoliko sati prije nego što su demonstranti upali u službenu rezidenciju bivše premijerke u glavnom gradu Dhaki, Hasina je podnijela ostavku i pobjegla u susjednu Indiju. Tako je završila njena gotovo 15-godišnja vladavina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA