2 C
Sarajevo
22.02.2024

Nova procjena: Rusija je izgubila više od 3000 tenkova, ali ima ogromne zalihe

Rusija je u ratu u Ukrajini izgubila više od 3000 tenkova, ekvivalent cijelog predratnog aktivnog inventara, ali ima dovoljno oklopnih vozila lošije kvalitete na zalihi koje može godinama koristiti kao zamjenu, objavio je danas Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u godišnjem izvještaju.

Ukrajina je također pretrpjela ogromne gubitke od invazije u februaru 2022., ali zahvaljujući zapadnoj vojnoj pomoći obnovila je zalihe i istovremeno unaprijedila kvalitetu naoružanja, ocjenjuje IISS.

“Moskva je pak u mogućnosti zamijeniti kvalitetu kvantitetom te iz skladišta povlači starije tenkove, po 90 mjesečno”, navodi se u izvještaju koji prenosi HINA

- OGLAS -

Analitičari IISS-a ističu da uskladišteno naoružanje znači da Moskva može izdržati barem tri i više godina velikih gubitaka i nadopunjavati tenkove iz starih zaliha, pa makar i lošije kvalitete, neovisno o njezinim kapacitetima za proizvodnju novog oružja.

Rusija raspolaže aktivnom silom od 1750 glavnih borbenih tenkova, od više desetljeća starih T-55 do modernih tenkova T-80 i T-90, a još 4000 ima uskladištenih, navodi se u izvještaju IISS-a Military Balance.

Prema tom međunarodnom istraživačkom institutu za međunarodne odnose, sa sjedištem u Londonu, stanje na bojištu u Ukrajini ukazuje na pat poziciju koja bi mogla potrajati cijelu 2024.

Ukrajina je ustrajna u namjeri da izmori ruske snage uzduž 1000 kilometara duge bojišnice te im zada maksimalne gubitke, a novi komandant Oleksandr Sirski ne isključuje nove ofenzivne operacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA