10 C
Sarajevo
30.09.2024

Nove prijetnje iz Rusije: “Jedna NATO država bi mogla prestati postojati!”

Ruski državni TV stručnjak i propagandist Andrej Sidorov zaprijetio je da bi Poljska kao država mogla prestati postojati.

Ruski TV voditelji, propagandisti i dužnosnici više puta su zaprijetili članicama NATO-a zbog podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Inače, Sidorov, zamjenik dekana svjetske politike na Moskovskom državnom sveučilištu, upozorio je da bi Poljska “mogla prestati postojati” ako poduzmu korak koji se odnosi i na Bjelorusiju koja je saveznica Rusije.

- OGLAS -

“Drugovima iz Poljske treba jasno dati do znanja da Bjelorusiju smatramo vlastitom sigurnošću. Ako povuku neki potez, Poljska bi mogla prestati postojati”, poručio je Sidorov, a prenosi Newsweek.

Ova prijetnja dolazi nedugo nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak upozorio da će nuklearno oružje biti korišteno protiv NATO-a ako napadne njegovu naciju ili Rusiju. Bjelorusija nema vlastito nuklearno oružje, ali od prošle godine na svom teritoriju drži ruske taktičke bojeve glave.

- Advertisement -

Lukašenko, vjerni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, poručio je ovo govoreći na događaju sa studentima u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije.

Upozorio je da bi napad na Bjelorusiju bio “Treći svjetski rat”, a podsjetio je da je ruska nuklearna doktrina izmijenjena tako da navodi da će nuklearno oružje biti korišteno u slučaju napada i na Rusiju i na Bjelorusiju.

“Napad na Bjelorusiju izazvao bi Treći svjetski rat, a to je potvrdio i Putin izmijenivši nuklearnu doktrinu. Napad na Rusiju i Bjelorusiju izazvat će nuklearni odgovor”, istaknuo je Lukašenko.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA