8.8 C
Sarajevo
15.09.2024

Novi ambasador EU u BiH Luigi Soreca uručio kopije akreditivnih pisama

Novoimenovani ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca uručio je kopije akreditivnih pisama načelniku Odjela za diplomatski protokol Ministarstva vanjskih poslova Bosnei Hercegovine Mirsadu Bešiću.

Evropsko vijeće imenovalo je Luigija Sorecu na poziciju šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u julu ove godine. Soreca je ovu poziciju preuzeo od Johanna Sattlera.

Soreca je od proljeća 2022. godine služio kao specijalni izaslanik EU za vanjsku dimenziju migracija, te je radio u Evropskoj službi za vanjske poslove u Briselu. Prethodno je bio šef Delegacije EU u Albaniji od 2018. do 2022. godine.

- OGLAS -

U saopštenju koje je objavljeno nakon njegovog izbora, navedeno je da će njegov mandat biti da osigura kontinuirani napredak u Procesu stabilizacije i pridruživanja, “s ciljem stabilne, održive, mirne i multietničke i ujedinjene BiH, koja će mirno sarađivati ​​sa svojim susjedima na putu ka članstvu u EU” i da će on također podržati implementaciju Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Sattler se tokom protekle sedmice oprostio od građana Bosne i Hercegovine u emotivnom videu i poručio: “Bosna i Hercegovina će zauvijek biti u mom srcu”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA