3 C
Sarajevo
27.04.2024

Obilježena 28. godišnjica reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca (FOTO)

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić počelo je obilježavanje 28. godišnjice reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 28 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović ukazao je na značaj obilježavanja ovakvih datuma i njegovanja kulture sjećanja.

- OGLAS -

Učenici osnovnih škola sa područja Novo Sarajevo danas su simbolično bacili i crvene ruže sa Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić.

Nakoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.

Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije od strane agresora, ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići, prenosi N1..

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA