33.8 C
Sarajevo
19.06.2024

Objavila video na Facebook: Policija kaznila majku koja je maloljetnom djetetu dala da upravlja vozilom

U neobičnom incidentu koji je izazvao pažnju javnosti, majka iz Visokog kažnjena je nakon što je učila svoje maloljetno dijete da upravlja automobilom. Prema izvještajima, događaj se desio u centru grada Visoko, gdje je majka, identifikovana kao Š.M, dozvolila svom maloljetnom sinu da vozi porodični automobil na javnom putu.

Majka držala dijete u krilu za vrijeme upravljanja putničkim motornim vozilom, dok je ruke na upravljaču takođe držalo i dijete – piše Crna-Hronika.

Cijeli događaj koji je nastao 09.05.2024. godine u ulici Branilaca, Grad Visoko, zabilježila je majka i objavila na Facebook-u kako bi se javno pohvalila sa tim.

- OGLAS -

Brzom reakcijom MUP-a ZDK navedena nesavjesna vozačica adekvatno je kažnjena. Treba napomenuti da radi o profesionalnoj vozačici teretnih vozila i autobusa koja je itekako upoznata sa zakonima u Bosni i Hercegovini.

“Obavještavamo vas da su policijski službenici Policijske stanice Visoko utvrdili identitet ženske osobe koja je dana 09.05.2024. godine u ulici Branilaca, Grad Visoko držala dijete u krilu za vrijeme upravljanja putničkim motornim vozilom, dok je ruke na upravljaču takođe držalo i dijete.

- Advertisement -

Zbog počinjenog prekršaja Š.M. je sankcionisana u skladu sa odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini.” – potvrdio je portparol MUP-a ZDK Samir Valentić za portal Crna-Hronika.

Šta kaže Zakon, kako će majka biti kažnjena?

“Kada je u pitanju prekršaj sa obilježjima kao što je to na snimku i slično tome, u članu 34. stav 3. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini se propisuje “U putničkom automobilu na sjedištu suvozača ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina.”

Za prekršioce ove zakonske odredbe propisana je novčana kazna u iznosu od 400 KM do 1.000 KM, a za prekršaje kojim je izazvana saobraćajna nezgoda učinilac će se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM, dok će se vozaču uz kaznu izreći zaštitna mjera zabrane upravljana motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona svakodnevno kroz redovne, kao i pojačane aktivnosti u slučaju uočavanja ovakvih i sličnih prekršaja prema prekršiocima preduzimaju zakonom predviđene mjere i radnje, te izriču sankcije ” potvrdio je portparol MUP-a ZDK Samir Valentić za portal Crna-Hronika.

Ovaj incident je izazvao val reakcija na društvenim mrežama, gdje su korisnici podijelili mišljenja. Dok neki smatraju da je majka postupila neodgovorno i ugrozila sigurnost, drugi izražavaju razumijevanje i smatraju da je to normalno jer su i oni tako učili od svojih roditelja.

Video je izazvao i komentare na Facebook-u koje možete pročitati ovdje.

Policija apeluje na sve roditelje da poštuju saobraćajne propise i ne dozvoljavaju maloljetnicima da upravljaju vozilima prije nego što steknu potrebne dozvole i vještine kroz legalne i sigurne kanale.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA