21.6 C
Sarajevo
28.06.2024

Odgođeni pregovori o palestinskom jedinstvu u Kini

Pregovori o pomirenju između Hamasa i Fataha koji bi ovog mjeseca trebali biti održani u Kini odgođeni su i nije određen novi datum, rekli su zvaničnici palestinskih frakcija Reutersu u ponedjeljak.

Nakon što je bila domaćin sastanka palestinskih frakcija u aprilu, Kina je rekla da su Fatah – koji predvodi predsjednik Mahmoud Abbas – i Hamas izrazili volju da traže pomirenje kroz razgovore o jedinstvu u Pekingu. Zvaničnici Fataha i Hamasa ranije su rekli da će se sastanak održati sredinom juna.

S obzirom na to da su frakcije duboko podijeljene, analitičari su bili skeptični da će pregovori postići napredak prema sporazumu o pomirenju koji bi mogao stvoriti jedinstvenu palestinsku administraciju za Zapadnu obalu koju je okupirao Izrael, te za Pojas Gaze, koje kontroliše Hamas od 2007. godine.

- OGLAS -

Viši zvaničnik Hamasa Basem Naim, koji je prisustvovao prethodnom sastanku, rekao je Reutersu da je sastanak odgođen i da nije određen novi datum za drugi sastanak, okrivljujući Fatah za koji je rekao da je zatražio odgodu.

Tri zvaničnika Fataha potvrdila su odgađanje, govoreći pod uslovom anonimnosti i rekavši da će pokret izdati saopćenje o tom pitanju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA