15 C
Sarajevo
19.09.2024

Optužen osumnjičeni za pokušaj atentata na Netanyahua

Prošli mjesec je uhapšen izraelski civil koji se sumnjiči da je regrutovan od strane Irana da ubije Benjamina Netanjahua (Netanyahu), ministra odbrane Joava Galanta ili šefa bezbjednosne službe Šin Bet-a, Ronena Bara, saopštili su danas iz službe Šin Bet-a i policija.

Šin Bet i policija naveli su da je osumnjičeni dva puta prokrijumčaren u Iran i da je dobio novac za misiju, prenosi Times of Israel. Osumnjičeni, koji nije imenovan, danas je optužen.

Prema istrazi, izraelski civil Jevrejin je biznismen koji je dugo živio u Turskoj, gdje je imao poslovne i društvene odnose sa turskim i iranskim državljanima.

- OGLAS -

“U aprilu 2024., osumnjičeni je pristao, uz posredovanje dvojice Turaka, Andreja Faruka Aslana i Džunejda Aslana, da se sastane sa bogatim biznismenom koji živi u Iranu po imenu Edi, kako bi unaprijedio posao” – navodi Šin Bet.

Dodaju da je otputovao u turski grad Samandag, blizu Sirije, i sastao se sa dvojicom predstavnika koje je poslao iranski biznismen.

- Advertisement -

U Samandagu su Izraelac i Iranac razgovarali telefonom, a u maju Šin Bet navodi da je osumnjičeni otputovao u Tursku da se sastane sa Andrejem, Džunejdom i dvojicom Edijevih poznanika.

Nakon što iranski biznismen ponovo nije mogao da napusti Iran i otputuje u Tursku, Izraelac je prokrijumčaren u Iran u blizini grada Van na istoku Turske, gdje se sastao sa Edijem i još jednom osobom po imenu Kvadža, koji se predstavio kao pripadnik iranskih bezbjednosnih snaga.

Tokom tog sastanka, Edi je sugerisao osumnjičenom da obavlja različite misije u Izraelu za iranski režim, uključujući slanje novca ili pištolja na određene lokacije, fotografiranje javnih površina i prijetnje izraelskim civilima koji također djeluju u ime Irana i nisu izvršili svoje misije, utvrdio je Šin Bet.

Agencija navodi da se Izraelac u Edijevoj kući sastao sa iranskim obavještajnim zvaničnicima, koji su ga zamolili da „unaprijedi pripreme atentata“ na premijera Netanjahua, Galanta ili Bara.

Šin Bet navodi da su iranski zvaničnici planirali ubistva kao vid osvete za ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu u julu, za koje su okrivili Izrael.

Prema istrazi, Izraelcu je, prije nego što je po drugi put napustio Iran, jedan od iranskih obavještajaca dao 5.000 eura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA