22 C
Sarajevo
04.07.2024

Orban od Zelenskog tražio da razmotri prekid vatre, on poručio: “Ukrajina treba pravedan mir”

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je u utorak, 2. jula ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da razmotri prekid vatre kako bi se ubrzalo okončanje rata sa Rusijom, a takođe je rekao da želi veliki sporazum o saradnji s Kijevom.

Orban, koji je otvoreni kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini i koji od svih lidera u Evropskoj uniji ima najtoplije odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, razgovarao je sa Zelenskim tokom svog prvog putovanja u Kijev poslije više od decenije.

U kratkim zajedničkim izjavama novinarima poslije razgovora, Orban je rekao da cijeni nastojanje Kijeva da promoviše viziju mira Zelenskog na međunarodnom samitu u maju u Švicarskoj, kao i cilj da se još jedan takav samit održi kasnije ove godine.

- OGLAS -

“Zamolio sam predsjednika da razmisli o tome da li bismo mogli da preokrenemo red i da ubrzamo mirovne pregovore tako što ćemo prvo postići prekid vatre”, rekao je Orban.

On je dodao da bi prekid vatre koji bi, kako je rekao, bio vremenski ograničen, “dao šansu da se ubrzaju mirovni pregovori”.

- Advertisement -

“Istražio sam ovu mogućnost sa predsjednikom i zahvalan sam na njegovim iskrenim odgovorima i pregovorima”, rekao je mađarski premijer.

Ukrajinski lider, koji je govorio prije Orbana, nije odgovorio na te komentare.

Zelenski je prethodno na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je Ukrajini potreban pravedan mir.

“Cijenimo što se vaša posjeta dešava odmah nakon početka mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom. To je jasan pokazatelj naših zajedničkih evropskih prioriteta, koliko je važno donijeti pravedan mir Ukrajini”, rekao je on.

Zelenski je rekao Orbanu da bi Evropa trebalo da nastavi vojnu pomoć Ukrajini.

“Takođe je veoma važno za sve nas u Evropi da podrška Evrope Ukrajini ostane na dovoljnom nivou, uključujući za našu odbranu od ruskog terora”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je iznio mogućnost širokog sporazuma o bilateralnoj saradnji između Ukrajine i Mađarske.

“Sadržaj našeg današnjeg dijaloga o svim pitanjima može da postane osnova za bilateralni dokument između naših država, dokument koji će regulisati sve naše međusobne odnose”, rekao je on.

Pozdravljajući komentare Zelenskog, Orban je rekao da bi Mađarska željela da pomogne u modernizaciji ukrajinske ekonomije.

I sam Orban je povezao svoju iznenadnu posjetu Ukrajini s preuzimanjem šestomjesečnog rotirajućeg predsjedavanja Evropskim vijećem dan ranije.

“Cilj mađarskog predsjedavanja je da doprinese rješavanju izazova koji su pred Evropskom unijom. Zato je moje prvo putovanje bilo u Kijev”, napisao je Orban na Facebooku pošto je stigao u Kijev.

EU je prošle nedelje otvorila zvanične pregovore o članstvu s Kijevom na samitu u Briselu, premda je pred Ukrajinom dug i težak put prije ulaska u Uniju.

Ukrajina želi da osigura podršku Mađarske jer se u velikoj mjeri oslanja na finansijsku i vojnu podršku Evropske unije, gdje je za mnoge odluke potrebna jednoglasnost.

Napeti odnosi i prije ruske invazije

Veze dvije susjedne zemlje su pod velikim pritiskom otkako je Rusija 24. februara 2022. pokrenula opštu invaziju na Ukrajinu, pri čemu se Budimpešta često protivila naporima Evropske unije da podrži Kijev.

Nacionalistički mađarski lider, koji je na vlasti od 2010. godine, takođe je osudio potez Brisela da otvori formalne pregovore o članstvu s Ukrajinom, premda je bio suzdržan i nije iskoristio mogućnost da uloži veto na tu odluku, piše Slobodna Evropa.

Početkom ove godine, liderima EU su bile potrebne sedmice da uvjere mađarskog premijera da ne stavi veto na 50 milijardi evra nove pomoći Ukrajini.

Iako dijeli granicu sa Ukrajinom, Mađarska je primila znatno manje izbjeglica od većine članica EU.

Orban je prošle godine rekao Putinu da Mađarska nikada nije željela da se suprotstavi Rusiji.

Međutim, odnosi Budimpešte i Kijeva su i ranije bili napeti pošto je Mađarska pod Orbanom više puta optuživala Ukrajinu da ograničava prava oko 150.000 etničkih Mađara koji žive na krajnjem zapadu Ukrajine.

Ukrajina je demantovala tvrdnju Budimpešte da ograničava prava Mađara na zapadu zemlje da govore svoj jezik, ali kaže da je otvorena za rješavanje bilo kakvih zabrinutosti.

Kijev je 2017. godine donio zakon koji nalaže da se nastava u svim školama za đake starije od 10 godina vodi na ukrajinskom jeziku. Mađarska je to vidjela kao kršenje prava etničke mađarske manjine.

Neke promjene su napravljene u decembru 2023. kada je to pitanje postalo kritično za pregovore Kijeva o pristupanju EU. Budimpešta je rekla da su promjene poboljšanje, ali da nisu otišle dovoljno daleko.

Orban i Zelenski

Pošto je na izborima u aprilu 2022. izborio novi mandat, Orban je rekao da je ukrajinski lider bio “protivnik” kojeg je uspio da pobjedi u kampanji.

Zelenski je lično prozvao Orbana zbog manjka podrške Kijevu u danima nakon što je Rusija izvršila invaziju, ali je ta pozicija Budimpešte, kako se čini, očvrsnula tokom rata, koji je u trećoj godini.

U decembru je Zelenski na inauguraciji argentinskog predsjednika Havijera Mileija tražio da s mađarskim liderom ima “iskren” razgovor.

Internetom su kružili video snimci na kojima se vidi kako napeto razgovaraju, dok Orban stoji leđima okrenut zidu, a Zelenski stoji ispred njega.

Njih dvojica su ponovo snimljena u kratkom, živom razgovoru na marginama sastanka Vijeća EU u Briselu prošle sedmice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA