12.7 C
Sarajevo
07.10.2024

Otkriven spomenik poginulim pripadnicima Specijalne jedinice MUP-a RBiH “Bosna”

Danas je u Parku “Safeta Isovića” iza Druge gimnazije u Sarajevu zvanično otkriven spomenik u čast 80 pripadnika i jedne pripadnice Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije “BOSNA”, koji su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu dali svoje živote za odbranu Sarajeva i domovine.

Spomenik je podignut kako bi se očuvalo sjećanje na 80 pripadnika i jedne pripadnice Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine (RBiH), Odred policije “Bosna”, koji su tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine dali živote za odbranu Sarajeva i domovine.

Spomenik čini uništeni tenk neprijateljske vojske, potom pet bronzanih bista bosanskih specijalaca koji se nalaze u položaju, koji izražava slavlje osvajanja neprijateljskog tenka, te betonski zid obložen granitnim pločama sa uklesanim imenima poginulih boraca pripadnika Specijalne jedinice policijskog odreda “Bosna”.

- OGLAS -

Ceremoniji su prisustvovale porodice šehida i poginulih specijalaca, veterani, saborci, prijatelji Udruženja, kao i građani Sarajeva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA