10.5 C
Sarajevo
22.04.2024

Ovaj poznati lijek se trenutno povlači iz prodaje: Oni koji su ga koristili trebaju se javiti doktoru

Kompanija Bayer d.o.o., nosilac odobrenja za stavljanje u prodaju lijeka Iberogast oralne kapi, tečnosti (9 biljnih preparata), na zahtjev Agencije za lijekove i medicinske proizvode iz Hrvatske (HALMED), sprovodi postupak privremene obustave primjene i distribucije serija DR08202, DR08606 i DR08250 ovog lijeka.

Postupak se sprovodi na osnovu prijave sumnje na nedostatak u kvalitetu lijeka, koji se odnosi na rezultat van granice specifikacije tokom ispitivanja stabilnosti.

Obustava će važiti do okončanja provjere, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

- OGLAS -

Nisu primljene nikakve sumnje na neželjene efekte u vezi sa serijama lijeka u pitanju.

Na tržištu Republike Hrvatske postoje i druge serije ovog lijeka na koje suspenzija ne utječe, kao i drugi lijekovi iz iste terapijske grupe.

Pacijenti treba da se obrate svom ljekaru ili farmaceutu ako imaju bilo kakva pitanja u vezi sa trenutnom terapijom.

“Podsjetimo, zdravstveni radnici su dužni da prijave HALMED-u svako neželjeno djejstvo lijeka, kao i nedostatke u kvalitetu lijeka. Pacijenti kod kojih je došlo do neželjenog djejstva lijeka mogu neželjeno djejstvo prijaviti i direktno HALMED-u, uz preporuku da se za svako neželjeno djejstvo koje primijete, jave ljekaru ili farmaceutu za savjet kako da nastave terapiju”, navodi se u saopćenju HAMLED-a kojeg su prenijeli hrvatski mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA