16.6 C
Sarajevo
24.10.2024

Ovo su imena ruskih državljana koji su u blizini Banje Luke educirali Moldavce

Andrei Beker, rođen 05.03.1981. godine u Rusiji, Serghei Moskvin, rođen 17.07.1953. godine u Rusiji, Sergey Solovich rođen 27.02.1988. u Rusiji, Vladimir Vildiaev rođen 15.08.1977. u Rusiji, Aleksandr Volkhonskiy rođen 02.06.1976., Danila Russu, rođena 22.03.2002. godine i Georgiy Bubnov 08.12.1971. godine u Rusiji, bili su dio grupe ruski državljana koji su u blizini Banja Luke, držali “teoretsku” obuku grupi od oko dvadesetak moldavskih državljana, saznaje Istraga.ba.

Na teritoriju Bosne i Hercegovine su dolazili od juna do oktobra ove godine. No, nisu se zadržavali duže od sedam dana u kontinuitetu. Nikada nisu dolazili u istoj grupi. U BiH su ulazili iz Srbije, nakon što bi sletjeli na beogradski aerodrom, i avionom preko Istanbula do Sarajeva. Uz pomoć vlasti Republike Srpske su, prema informacijama Istrage, prebacivani u okolinu Banje Luke, gdje su povremeno moldavskim državljanima držali časove o tome kako razbijati demonstracije ili kako organizirati demonstracije. Prostorije su im osiguravale vlasti RS.

Kako bi se kamuflirali, ruski državljani su u BiH ulazili sa djecom, pa se, tako, na konačnom spisku našlo ukupno jedanaest ruskih državljana.

- OGLAS -

Prema informacijama sigurnosnih službi, nikakve vojne obuke nije bilo, već je samo održano nekoliko predavanja.

Podsjetimo, moldavska služba je ranije objavila da su, uoči predsjedničkih izbora i referenduma o nastavku približavanja te države EU, proruski moldavski državljani prošli Wagnerove obuke u Srbiji i BiH. Međutim, nikakvih vojnih obuka nije bilo. Sigurnosne službe BiH su registrirale ruske državljane koji su povremeno dolazili u BiH. Moldavci su objavili da su među koordinatorima ovih akcija bili ruski državljani Konstantin Goloskokov i Mihael Potepkin, koji je pod međunarodnim sankcijama. Potepkin je imao direktne veze sa Jevgenijem Priožinom, osnivačem Wagnera, koji je, nakon pobune protiv Putina, “misteriozno” stradao u avionskoj nesreći. Potepkin je bio povezan i sa ruskom organizacijom “FERMA”, koja je 2023. bila uključena u financiranje i organizaciju destabilizirajućih protestnih akcija u Republici Moldaviji. On je trenutno odgovoran za provođenje akcija malignog utjecaja u cijelom svijetu, u okviru subjekta “Akson”.

- Advertisement -

No, Potepkin nije ulazio u Bosnu i Hercegovinu u spornom periodu. Najzvučnije ime među ruskim državljanima koji su su od juna do oktobra ulazili u Bosnu i Hercegovinu, bilo je ime Andreia Bekera, koji je u Bosnu i Hercegovinu ušao sa ruskim pasošem u kojem je upisano da je rođen 5. marta 1981. godine.

S obzirom na to da se još uvijek analiziraju fotografije, ne može se sa sigurnošću potvrditi da je u pitanju isti Andrei Beker koji se nalazi u bazi podataka ukrajinskih sigurnosnih službi. Recimo, Andrei Olegovich Beker, kojeg Ukrajinci smatraju pripadnikom paravojne formacije Wagner, rođen je 1971. godine, dok je Andrei Beker koji je ušao u Bosnu i Hercegovinu deset godina mlađi.

Ovdje, međutim, treba imati na umu da Wagnerovci blisko sarađuju sa ruskom obavještajnom službom, tako da izmjene u pasošu, kada su u pitanju lični podaci, ne bi trebali predstavljati problem.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA