20 C
Sarajevo
02.07.2024

Pentagon: Putin će vojnike iz Sjeverne Koreje koristiti kao topovsko meso

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Un potpisali su nedavno sporazum o strateškom partnerstvu koji podrazumijeva da će njihove države pomoći jedna drugoj u slučaju rata. Kako prenosi Politico, ovaj sporazum će dodatno produbiti saradnju između Rusije i Sjeverne Koreje.

“Ukoliko Pjongjang ikada odluči da pošalje svoje trupe da se bore za Rusiju u Ukrajini, onda će one biti korištene kao topovsko meso” – smatra general Pet Rajder, pres sekretar Pentagona i nastavlja:

“Da sam ja u menadžmentu vojnog personala Sjeverne Koreje definitivno bih doveo u pitanje slanje svojih vojnika da budu dopovsko meso i ilegalnom ratu protiv Ukrajine. Već smo vidjeli kakve gubitke su imale ruske trupe u ovom sukobu”.

- OGLAS -

Jedna od najvažnijih strategija koju Rusija koristi tokom rata u Ukrajini jeste da se oslanja na veći broj vojnika koji posjeduje što koristi da slomi ukrajinski otpor. Uprkos tome što je Rusija imala velike gubitke od početka invazije, ona je u mogućnosti da relativno brzo na front dopremi nove snage.

Prema paktu koji su potpisali Putin i Kim Jong Un u slučaju da njihove zemlje budu meta strane invazije druga strana će obezbijediti vojnu i svaku drugu pomoć koju je u mogućnosti da pruži i to bez odlaganja.

- Advertisement -

Pakt ne spominje aktuelni sukob i name indicija da bi Sjeverna Koreja mogla da pošalje svoje trupe u Ukrajinu. Međutim, kako je Reuters prenio vlasti u Pjongjangu planiraju da pošalju jednu inžinjersku vojnu jedinicu koja bi bila uključena u obnovu razrušenih gradova na teritoriji pod ruskom kontrolom.

Južnokorejski TV kanal Chosun prenio je da će ovu inžinjersku jedinicu činiti uglavnom radnici koji žele da zarade novac u inostranstvu kako bi pomogli svojim porodicama u Sjevernoj Koreji.

Prema ranijim procjenama Pentagona zvanični Pjongjang je Rusiji poslao veliku količinu naoružanja, prije svega artiljerijskih projektila i balističkih raketa od 2023. U fabruaru ove godine ukrajinske vlasti su saopštile da su obirila najmanje 20 blaističkih projektila koje je Rusija koristila pri jednom od masovnih napada na infrastrukturne ciljeve.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA