30 C
Sarajevo
07.07.2024

Plenković podržao Čovićev projekat Južne interkonekcije: “Pružamo snažnu podršku hrvatskom narodu BiH”

Plenković je istakao da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku čitave BiH.

“Vezano za projekt Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Hrvatska je spremna poduprijeti ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH”, navodi se u saopćenju uredu premijera Hrvatske.

Hrvatski premijer je jasno kazao kako podržava stav Dragana Čovića.

- OGLAS -

“Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U vezi s time, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH”, stoji u saopćenju.

Podsjećamo, već mjesecima predsjednik HDZ-a trpi kritike od ambasade SAD i visokih zvaničnika ove zemlje. Nedavno je upozoren od savjetnika američkog sekretara Jamesa O'Briena da prestane sa opstrukcijom implementacije projekta južne gasne interkonekcije koji bi omogućio diverzifikaciju pravaca snabdijevanja.

- Advertisement -

Kritici Čovića nešto ranije se pridružio se i sam američki državni sekretar Blinken koji je uputio pismo ministrima vanjskih poslova Hrvatske i BiH.

“Čovićevi zahtjevi za formiranjem novog operatora prijenosnog sistema u Federaciji su dupli, ekonomski neodrživi i ugrožavaju cijeli projekt. Ovako očigledna korupcija i samodjelovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU”, napisao je tada Blinken.

Ovakve poruke iz Zagreba su jasan pokazatelj da uz Čovića ni hrvatski premijer nije preozbiljno shvatio kritike i upozorenja iz Washingtona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA