21.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Počeli dvostruki izbori u Sjevernoj Makedoniji, mogli bi odrediti evropsku budućnost zemlje

Birališta u Sjevernoj Makedoniji otvorena su jutros u 7 sati za drugi krug predsjedničkih izbora i parlamentarne izbore koji bi mogli odrediti njezinu europsku budućnost.

Povratak na vlast desne opozicije mogao bi oživjeti tenzije sa sjevernomakedonskim susjedima Grčkom i Bugarskom, gdje potonja postavlja uvjete za napredak u pristupnim pregovorima Skoplja s EU-om.

Predsjednička kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova ostvarila je u prvom krugu predsjedničkih izbora prije dvije sedmice značajnu prednost pred trenutnim predsjednikom Stevom Pendarovskim, ali nijedno od njih nije osvojilo potrebnih 50 posto za pobjedu u prvom krugu.

- OGLAS -

Čelnik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski odbija priznati da je službeni naziv zemlje Sjeverna Makedonija, kako se država zove od 2019. što je bio grčki uvjet za makedonsko napredovanje prema euroatlantskim integracijama. To su proveli proeuropski i prozapadni socijaldemokrati (SDSM) koji su na vlasti su u Makedoniji od 2017.

On je također obećao da će pokazati čvrstinu u sukobu između Skoplja i Bugarske koja je u posljednje dvije godine blokirala pregovore o pridruživanju Sjeverne Makedonije Europskoj uniji.

- Advertisement -

Otkad je 2017. došao na čelo VMRO-DPMNE, Mickoski je obnovio stranku uzdrmanu bijegom bivšeg čelnika i premijera Nikole Gruevskog, optuženog za korupciju, koji je našao azil u Mađarskoj na čelu s Viktorom Orbanom.

Mickoski je također obećao da će prioritet dati ekonomiji i stvoriti desetke hiljada radnih mjesta. To je poruka na koju su osjetljivi brojni birači u siromašnoj zemlji pogođenoj galopirajućom inflacijom.

Tokom posljednja dva desetljeća, Sjeverna Makedonija izgubila je deset posto stanovništva zahvaljujući masovnom odlasku prije svega mladih ljudi, koji u zemlji ne vide svoju budućnost.

Mickoski je tokom kampanje pribjegavao sve zapaljivijoj retorici na račun DUI-ja, glavne albanske stranke u zemlji, izazivajući strahove da bi njegovi komentari mogli potkopati krhke međuetničke odnose u zemlji.

Vladajući socijaldemokrati (SDSM) upozorili su da će ishod izbora biti odlučujući za europsku budućnost Sjeverne Makedonije, ali ih je uzdrmao poraz u prvom krugu predsjedničkih izbora.

“Ovi izbori praktički će odrediti budućnost Makedonije, idemo li prema progresivnom društvu, prema EU, ili se okrećemo prošlim vremenima izolacije i etničkih sukoba”, rekao je bivši premijer i čelnik SDSM-a Dimitar Kovačevski.

SDSM svoju političku budućnost temelji na obećanju da su njegovi čelnici sposobni deblokirati pregovore o ulasku u EU i riješiti spor s Bugarskom.

Sofija blokira Skoplju put prema EU zbog prijepora oko jezika i nacionalnog identiteta.

Europska unija je otvorila pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom 2022. Pod pritiskom članice EU-a Bugarske, Skoplje mora spomenuti bugarsku manjinu u preambuli svog ustava kako bi mogli početi značajniji pregovori o pristupanju.

Međutim, zbog protivljenja VMRO-DPMNE-a, u parlamentu još nije postignuta dvotrećinska većina za promjenu ustava.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA