15 C
Sarajevo
02.07.2024

Poljska upozorila SAD: NATO nije privatna tjelohraniteljska firma

Ministar vanjskih poslova Poljske Radoslav Šikorski je danas, na drugu godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu, upozorio da NATO nije “privatna američka tjelohraniteljska firma” i pozvao SAD da ispune obećanja i pošalju pomoć i oružje Ukrajini.

“Podsjetiću da je Član 5. Sporazuma NATO aktiviran do sada jedan jedini put: poslije napada na Njujork. I tada smo pomogli SAD-u. Poljska je poslala vojnike u Afganistan, ali nismo slali fakture u Vašington. Vojni savez nije privatna tjelohraniteljska firma”, kazao je Šikorski američkim medijima tokom posjete SAD-a.

Poljski ministar je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin Ukrajince čak i ne priznaje kao narod i da se oni već dvije godine bore da opstane njihova domovina jer bi pobjeda Rusije za njih značila “kulturni genocid”.

- OGLAS -

“Ali, ne mogu da se bore goloruki. Obećali smo Ukrajini pomoć. Predsjednik SAD-a je u ratnom Kijevu uvjeravao da će Ukrajini SAD pomagati bez obzira na sve. Sada je vrijeme da se drže tog kursa i isporuče oružje”, rekao je Šikorski, prenijela je poljska privatna televizija TVN24.

Poljski premijer Donald Tusk je na društvenoj mreži X kratko poručio: “Dvije godine ukrajinskog junaštva. Dvije godine ruskog varvarstva. Dvije godine srama za one koji ostaju ravnodušni”.

- Advertisement -

Predsjednik Poljske Andžej Duda je na toj društvenoj mreži upozorio da Poljska ne može da sebi dozvoli luksuz da skrštenih ruku posmatra rat u Ukrajini, i da je od prvog trenutka susjedu, kojeg je napala Rusija, slala pomoć u oružju i primala ratne izbjeglice.

Uoči godišnjice Duda je u intervjuu za britanski BBC rekao da ipak ne vjeruje da bi se Rusija usudila da napadne Poljsku ili bilo koju drugu članicu NATO-a.

“Ne vjerujem da će Rusija napasti zemlje NATO, bilo koju zemlju, da će imati hrabrosti za otvoreni rat sa NATO paktom, ako uzmemo u obzir Član 5. o kolektivnoj odbrani i ako imamo u vidu koliko se Rusija posljednje dvije godine trudila da osvoji Ukrajinu, ali nije uspjela da pobijedi ukrajinski narod i njegovo junaštvo”, kazao je predsjednik Duda, prenose poljski mediji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA