15.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Poništen javni poziv za prijavu rješenja i odabira: Mostar ostao bez autentičnog suvenira!

Dva mjeseca koliko je prošlo od objavljivanja javni poziv za prijavu rješenja i odabira autentičnog mostarskog suvenira je, kako saznajemo, poništen!

Potvrdila nam je to Elvira Dilberović, direktorica Turističke zajednice Grada Mostara, koja nije krila razočarenje ovakvim ishodom.

Pristiglo 12 radova

Kako je pojasnila, Stručna komisija u čijem sastavu su radili umjetnici i arhitekti, Dalibor Nikolić, Edin Pandur, Esma Šantić, Jasmina Zvonić i Edita Vučić je ocijenila da nijedan od pristiglih radova u poptunosti ne ispunjava elemente koje bi autentični proizvod Turističke zajednice Grada Mostara trebao da ima.

- OGLAS -

– Javni poziv je bio oglašen za cijelu Federaciju BiH i mislimo da je bio i dovoljno istaknut, ali je , nažalost, pristiglo svega 12 radova. Međutim, nijedan nije zadovoljio u potpunosti tražene kriterije i uvjete kako bismo u konačnici imali reperezentativan suvenir kao odraz kulturnog, kulturno-historijskog i tradicijskog nasljeđa Mostara, odnosno, koji će prezentirati njegovu materijalnu, nematerijalnu i prirodnu baštinu – rekla nam je Dilberović.

Napomenula je da su s jedne strane željeli promovirati svoju autentičnost , odnosno, dobiti predmet s etiketom autentičnog mostarskog suvenira, a s druge stvarati bazu.

- Advertisement -

– Nismo, zaista, očekivali ovakvu nezainteresiranost, jer za osmišljavanje takvog proizvoda ponudili smo široku lepezu od umjetničkih i umjetničko-obrtničkih, eno i gastro proizvoda do ukrasnih i upotrebnih. Jedino što smo posebno akcentirali odnosilo se na to da budu izrađeni od prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala – kazala je Dilberović za portal “Avaza”, dodavši da za sada novog javnog poziva neće biti.

Eventualno će osmisliti, navela je, neki drugačiji pristup, moguće kroz saradnju s raznim udruženjima i organizacijama.

Kina i Turska

U obilju ponuda brojnih suvenirnica u historijskoj gradskoj jezgri Mostara tako se i dalje neće moći izdvojiti nijedan sa etiketom izvornog suvenira. 

U suštini je sve komercijalizirano, a pod suvenirom se prodaje sve i svašta. Iako ima pojedinačnih pokušaja, ipak i dalje će preovladavati jeftini suveniri iz Kine i Turske.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA