6.6 C
Sarajevo
14.09.2024

Posljednji oslobođeni talac iz Gaze se vraća u selo koje Izrael planira da poruši

Izraelske vlasti planiraju da sruše veći dio beduinskog sela Khirbet Karkur, odakle potiče nedavno oslobođeni izraelski beduinski zarobljenik Kaid Farhan al-Kadi, jer smatraju da su građevine I kuće u tom selu nelegalno sagrađene.

Glasnogovornik izraelske uprave za zemljišno-knjižne odnose rekao je da neće izdati obavještenje o rušenju Alkadijevoj porodici “u svjetlu nedavne situacije”, ali je odbio komentarisati nevolju sumještana sela, čijih je 70 posto kuća predviđeno za rušenje.

Sukob države i stanovnika sela naglašava komplikovan odnos između izraelske vlade i beduinske zajednice, koja se često suočava s diskriminacijom, prenosi Al Jazeera.

- OGLAS -

Iako su beduini državljani Izraela, a neki služe i u vojsci, oko trećine njih živi u selima koja vlada smatra ilegalnim i želi da ih sruši.

U prvih šest mjeseci 2024. godine srušeno je 1.325 beduinskih domova, što je povećanje od 51 posto u odnosu na isti period 2022. godine, navodi Negevskom forumu za suživot i građansku jednakost, koji prati rušenja u beduinskoj zajednici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA