18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

Potpisan ugovor za proširenje gradskog groblja “Vlakovo”

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak danas je posjetio kompleks groblja Vlakovo s ciljem uvida u stanje ovog kompleksa ali i realizacije aktuelnih i budućih projekata koje realizira ovo preduzeće, uz podršku Vlade Kantona Sarajevo.

Tom prilikom ministar Bošnjak je s v.d. direktorom KJKP “Pokop” Nedžadom Holjanom potpisao Sporazum za realizaciju otkupa zemljišta u cilju proširenja gradskog groblja “Vlakovo”, što predstavlja realizaciju Programa otkupa zemljišta za period 2021 – 2025. godine, čime je predviđen otkup 24.000 m2 zemljišta za oko 2.700 grobnih mjesta.

Vrijednost potpisanog Sporazuma je 700.000 KM, što je prva faza u realizaciji projekta, poslije čega slijede ostale pravne procedure kao što su pribavljanje potrebnih saglasnosti, a nakon čega će uslijediti izgradnja grobnih mjesta.

- OGLAS -

“Moramo misliti o našim sugrađanima, o porodicama i o njihovom dostojanstvu kada više nisu s nama. Ova sredstva nisu dostatna za neki dugoročan period i mi ćemo zajedno s KJKP ‘Pokop’ tražiti najbolje načine kako bismo ovu oblast doveli na što bolji nivo. Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo će nastaviti pomagati ovo i svako drugo komunalno preduzeće iz svoje nadležnosti. Zajedno s Vladom Kantona Sarajevo nastavljamo dalje raditi na tome da osiguramo dodatna i neophodna sredstva kako bi osigurali adekvatne uslove na našim grobljima. Mnogo je problema, kako naslijeđenih tako i stečenih koje moramo popravljati” – izjavio je ovom prilikom ministar Bošnjak.

Kako je naveo Holjan, u Budžetu Kantona Sarajevo, osim ovih 700.000 KM, planirano je i 1.500.000 KM, dodatnih sredstava, od čega je 1.000.000 KM za izgradnju redovnih grobnih mjesta, a 500.000 KM za izgradnju Aleje veterana.

- Advertisement -

“Zahvaljujem se resornom ministarstvu i Vladi Kantona Sarajevo na odlučnosti u namjeri da pomognu i da rade na izgradnji javnih preduzeća, da svi zajedno radimo u interesu naših sugrađana, da osiguramo adekvatne uslove za ukop umrlih,” dodao je, između ostalog, Holjan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA