25 C
Sarajevo
30.04.2024

Potvrđena optužnica protiv kradljivca statue Brus Lija

Općinski sud u Mostaru je u cijelosti potvrdio optužnicu Tužilaštva Hercegovaćko-neretvanskog kantona protiv Danijela Prce, zvanog Dado (46) iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo kazneno djelo „Teška krađa“ iz čl. 287. st.1. tač.a) i b) KZ F BiH.

Kako su potvrdili iz Tužilaštva HNK, uz optužnicu su predložili produženje mjere pritvora optuženiku.

“Općinski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog utemeljen i donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženika, iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna” – naveli su iz Tužilaštva HNK.

- OGLAS -

Pritvor će mu trajati do izricanja prvostepene presude, a najduže jednu godinu, računajući od dana lišenja slobode optuženika.

“Naime, optuženiku Danijelu Prci se optužnicom stavlja na teret da je u vremenskom razdoblju od 29.02.2024. godine do 07.03.2024. godine, sa ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle i to u tri pojedinačna slučaja i tako počinio produženo kazneno djelo „Teška krađa“ iz čl. 287. st.1. tač.a) i b) KZ F BiH, na različitim lokalitetima u Mostaru” – saopćili su.

Krađe je počinio na štetu trgovine „Optika Boni“ odakle je otuđio novac u iznosu od 600 KM te 20 komada sunčanih naočala i dva komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela, zatim Željezarije „Martom“ odakle je uzeo istu svotu novca te određenu količinu raznih artikala i alata.

Prce je optužen i zbog krađe statue Brus Lija iz Gradskog parka, koju je ukrao tako što je upotrebom podesnog alata i fizičke snage odvojio od betonskog postolja za koje je bila pričvršćena metalnim „ankerima“, pa ju je uz pomoć kolica odvezao do „Staklene banke“, a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove te tako sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.

“Također, Tužilaštvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od optuženika u iznosu od 1.200 KM, oduzimanje predmeta koji su pronađeni i popisani na potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, te da se navedeni predmeti vrate vlasnicima, u skladu sa Zakonom.”

Općinski sud u Mostaru zakazao je ročište radi izjašnjenja o krivici optuženika za sutra, 18.april 2024. godine u 09:15 sati. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA