20.5 C
Sarajevo
20.05.2024

Primopredaja komandne dužnosti NATO štaba Sarajevo, Valas poručio: Zahvalan sam na prilici da se vratim u BiH nakon 23 godine

Komandantica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela L. Mekgaha (McGaha) danas izvršava primopredaju funkcije, a nju će naslijediti brigadni general Metju Valas. Ona se zahvalila svi koji su se pridružili svečanoj primopredaji dužnosti i iskazala je zahvalnost nakon dvije i po godine provedene u BiH.

– Gospodine admirale, želim se zahvaliti Vama, admiralu Burku, generalu Kavoliju i generalmajoru Van Vagenenu na mudrosti i smjernicama koje ste mi pružali, kao i na povjerenju koje ste mi ukazali povjerivši mi da vodim ovu izuzetnu misiju. Zahvalnost također dugujem timovima Medunarodnog osoblja NATO Sjedišta u Briselu koji su pokazali nepokolebljivu opredijeljenost Saveznika za trajni mir i sigurnost gradana BiH i dokazali da NATO ne ostaje na riječima već ih provodi u djelo, kroz veću podršku i historijski niz posjeta, uključujući generalnog sekretara, predsjedavajučeg Vojnog komiteta i Sjevernoatlantsko vijeće – navela je.

Jačanje institucija

Zahvalila se i međunarodnoj zajednici koja neumorno radi kako bi ojačala institucije BiH.

- OGLAS -

– I najvažnije, dugujem zahvalnost i pripadnicima i pripadnicama Oružanih snaga i ministarstava odbrane i sigurnosti. Vi predstavljate ono najbolje u BiH. Vaša posvećenost, profesionalizam i jedinstvo dokazuju šta se može postići kad je fokus na izgradnji bolje budućnosti. Tome svjedoče vaši rezultati u certifikaciji Bataljonske grupe lake pješadije po međunarodnim standardima – unaprijed se radujemo danu kada će cijele Oružane snage BiH biti obučene, opremljene i imati smještaj u skladu s NATO standardima. Naše dvadesetogodišnje partnerstvo s BiH rezultat je vaše službe i požrtvovanosti – istakla je.

Ona je navela da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno.

- Advertisement -

– Produbili smo veze izmedu BiH i naših država – uz povećanu podršku koja će institucijama BiH pomoći da ojačaju svoju otpornost na savremene sigurnosne izazove, uključujući terorizam, sajber napade, prirodne katastrofe i maligne uticaje. Pomogli smo da BiH bude sigurnija, uz združene napore EU, OSCE-a i velikog broja ambasada, tako što smo podržali sporazum koji će pomoći da se ubrza proces rješavanja viškova municije i eksploziva, te omogućiti pražnjenje neperspektivnih lokacija za potrebe primopredaje – istakla je.

Stručna razmjena

Nakon toga se obratio i Metju Valas, novi komandant NATO štaba.

– Zahvalan sam na prilici da se vratim u BiH nakon više od 23 godine, nakon završetka misije Stabilizacijskih snaga 6. Spreman sam da služim sa ovim timom predanih, iskusnih, multinacionalnih stručnjaka, koji neumorno rade na povećanju institucionalnih kapaciteta odbrane i sposobnosti oružanih snaga naših bh. partnera da u konačnici poboljšaju živote svakog gradanina Bosne i Hercegovine. Radujem se što ću koristiti to iskustvo kako bih pomogao Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da održe visoke standarde obuke koje stalno i iznova pokazuju i da povećam stručnu razmjenu između NATO saveznika i BiH. Ostajemo posvećeni jer nas obnovljeni regionalni sigurnosni izazovi podsjećaju na potrebu da kontinuirano jačamo naša partnerstva, kapacitete i sposobnosti – istakao je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA