19 C
Sarajevo
27.10.2024

Putin: Ako Zapad dozvoli udare dugog dometa na Rusiju, stići će naš odgovor

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskva smišlja različite načine odgovora ako Sjedinjene Američke Države i njene saveznice u NATO-u dozvole Ukrajini da upotrijebi zapadno oružje dugog dometa za udare duboko u Rusiju.

“Rusko ministarstvo odbrane razmišlja o tome kako odgovoriti na moguće udare dugog dometa na rusku teritoriju, ponudit će niz odgovora” – rekao je Putin novinaru državne televizije Pavelu Zarubinu, prema videosnimku objavljenom na Zarubinovom profilu za razmjenu poruka u Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) mjesecima moli saveznike Kijeva da dopuste Ukrajini da ispaljuje zapadne projektile dugog dometa, uključujući američke ATACMS i britanske Storm Shadows, duboko na rusku teritoriju kako bi se ograničila sposobnost Moskve za napade na njegovu zemlju. Zapad zasad to odbija tvrdeći da ne žele dalju eskalaciju.

- OGLAS -

Na pitanje Putinu jesu li zemlje NATO-a čule njegove prethodne izjave da bi takav potez države, koje snabdijevaju Kijev raketama dugog dometa, izravno uvukao u rat.

“Nisu mi ništa rekli o tome, ali se nadam da su čuli, jer, naravno, i mi ćemo morati donijeti neke odluke za sebe” – rekao je Putin.

- Advertisement -

Putin je dodao da je malo rano govoriti o tome kako tačno, kada i gdje će Rusija odgovoriti, ali da će Moskva, ako budu odobreni udari dugog dometa, morati odgovoriti primjereno. Putin je istakao da samo uposlenici iz zemalja NATO-a može upravljati specifičnom opremom koju Ukrajina želi jer Kijev nema potrebne stručnjake.

“Ukrajinska vojska nije sposobna to učiniti samostalno, ne može” – rekao je Putin.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA