15 C
Sarajevo
17.09.2024

Putin bi išao u Tursku, ali želi da ga prate ruski borbeni avioni

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su u toku pripreme kako bi predsjednik Vladimir Putin mogao posjetiti Tursku, gdje bi održao razgovore s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Peskov je također izrazio nadu da će Putin i Erdoğan imati priliku održati razgovore na marginama predstojećeg summita BRICS-a, koji će se održati u ruskom gradu Kazanu, prenosi Reuters.

Odgađao posjete

Od prošle godine ruski predsjednik Vladimir Putin nekoliko je puta odgodio službene posjete Turskoj.

- OGLAS -

Dužnosnici su naveli različite razloge za odgode. Neki su tvrdili da Putin otkako je započeo rat u Ukrajini izbjegava posjete zemljama koje nisu bile dio Sovjetskog Saveza, dok su drugi to pripisali održavanju ruskih izbora ranije ove godine.

Međutim, izvori upoznati s ruskim stavovima izjavili su za Middle East Eye da su Putinovi uvjeti za posjet Ankari glavni razlog stalnih odgoda.

- Advertisement -

Naime, prema tim izvorima, Putin želi doći u Tursku uz pratnju ruskih borbenih avona jer se vjerojatno boji da bi Ukrajinci mogli srušiti njegov avion.

Zahtjev Moskve da Putin putuje uz pratnju ruskih borbenih aviona, s mogućnošću da ih čak iskrca na turskom teritoriju, stvara dodatne komplikacije. Sistemi protuzračne odbrane NATO-a u Turskoj mogli bi takve avione percipirati kao potencijalne neprijateljske ciljeve.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA