11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Putin: Zapad je Ukrajinu pretvorio u “čip za pregovaranje” kako bi ostvario geopolitičke ambicije

“Glavni razlog današnje tragične situacije u Ukrajini je namjerna antiruska politika koju vodi kolektivni Zapad predvođen Sjedinjenim Američkim Državama. Decenijama su tražili potpunu kontrolu nad Ukrajinom. Ukrajina se bukvalno pretvorila u čip za pregovaranje koju Zapad koristi da ostvari svoje geopolitičke ambicije”, rekao je Putin u intervjuu za mongolske novine “Onoodor“ uoči zvanične posjete toj zemlji u utorak.

Tvrdeći da tekući sukob u Ukrajini ima istorijske korijene, Putin je u dijelu intervjua kojeg je objavio Kremlj rekao da su SAD i njegovi saveznici organizirali proteste na Majdanu 2014. godine, koji su doveli do svrgavanja tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, definirajući to kao puč.

Putin je dalje kazao da su milioni civila u regionu Donbasa podvrgnuti genocidu, granatiranju i blokadi od strane vlasti u Kijevu.

- OGLAS -

“Mržnja prema svemu što je rusko postala je zvanična ideologija Ukrajine”, smatra Putin.

Također tvrdi da je na sceni prirodni ishod destruktivne strategije Zapada prema Ukrajini.

- Advertisement -

“Povrh toga, zapadne elite nastavljaju da pružaju veliku političku, finansijsku i vojnu podršku aktuelnom ukrajinskom režimu, smatrajući ga oružjem protiv Rusije“, rekao je Putin.

Dodao je da je Moskva toga svjesna i da će nastaviti da pokušava da ostvari sve ciljeve svoje specijalne vojne operacije kako bi osigurala sigurnost Rusije i njenih građana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Ukrajina pretvorena u “čip za pregovaranje“ koji Zapad koristi da ostvari geopolitičke ambicije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA