25 C
Sarajevo
29.04.2024

Ramo Isak na obilježavanju 31. godišnjice zločina u Ahmićima: Teško je danas biti ovdje

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je, 16. aprila, u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine zajedno sa ostalim članovima Vlade FBiH – federalnim ministrom za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžadom Lokmićem, federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Nerinom Dizdarom i federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem, prisustvovao u selu Ahmići komemoraciji za 116 nedužno ubijenih osoba. 

Članovi delegacije zatim su položili cvijeće na Šehidskom spomen-obilježju te na taj način odali počast žrtvama masakra u selu Ahmići kod Viteza.

Cvijeće su u ime Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije na Šehidskom spomen-obilježju položili federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i službenici Federalnog MUP-a Ervin Mušinović i Ahmed Mujić.

- OGLAS -

“Teško je danas biti ovdje i razmišljati o stravičnim zločinima koji su počinjeni nad nedužnim stanovništvom. Posebno je poražavajuća činjenica da je razlog njihove svirepe likvidacije zato što su muslimani. Sjećanje na naše šehide i njihovu žrtvu nikada neće i ne smije prestati. Naša moralna obaveza je da zločince iz dana u dan podsjećamo na njihove zločine i da nikad ne zaboravimo nedužnu djecu, žene i muškarce koji su mučki ubijeni. Iako se zločinci trude da istinu negiraju lažima, zaborave i obezvrijede žrtvu mi moramo da ustrajemo u dokazivanju njihove krivice i srama što su bili u stanju počiniti takve zločine. Zato nikada i nikome ne smijemo dopustiti da se ponove zločini počinjeni u Ahmićima, ali i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini”, poručio je ministar Isak.

U Ahmićima je 16. aprila 1993. godine ubijeno 116 bošnjačkih civila, među kojima su bile 32 žene i 11 djece, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba.

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993.godine pripadnici jedinica za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Džokeri” i “Maturice” izvršili su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a “Džokeri”, bosanskog Hrvata Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću FMUP. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA