20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Cvijeće i odavanje počasti najozloglašenijem diktatoru ikada: Vulin se poklonio Staljinu

Vulin, inače osoba s američke crne liste, položio je cvijeće na na Staljinov grob na Crvenom trgu u Moskvi.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin boravi u višednevnoj zvaničnoj posjeti Moskvi, a jedan dio svog vremena je odvojio i da posjeti grob jednog od najozloglašenijih diktatora u historiji čovječanstva, Josifa Visarionoviča Staljina.

Vulin, inače osoba s američke crne liste, položio je cvijeće na na Staljinov grob na Crvenom trgu u Moskvi.

Josif Visarionovič Staljin, rođen kao Josif Džugašvili 18. decembra 1878. godine, bio je lider Sovjetskog Saveza od sredine 1920. do svoje smrti 1953. godine. Staljin je postao generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza 1922. godine, a nakon smrti Vladimira Lenjina 1924. godine, postepeno je konsolidovao moć i postao de facto vođa Sovjetskog Saveza.

- OGLAS -

Njegova vladavina je bila obilježena intenzivnom industrijalizacijom, kolektivizacijom poljoprivrede i centralizacijom moći.

Staljinov režim je poznat po brutalnim metodama kojima je ostvarivao svoje ciljeve. Milioni ljudi su stradali tokom perioda poznatog kao Velika čistka (19361938), kada je Staljin eliminisao stvarne i potencijalne političke protivnike kroz seriju suđenja, egzekucija i deportacija u radne logore poznate kao Gulazi.

- Advertisement -

Samo u Holodomoru (glad u Ukrajini) za koji je direktno odgovoran bio Staljin, stradalo je od 3,5 do pet miliona ljudi.

Tokom Drugog svjetskog rata, Staljin je igrao ključnu ulogu u pobjedi saveznika nad nacističkom Njemačkom, ali je njegov tretman prema vlastitom narodu i dalje bio surov, uključujući prisilne deportacije i represiju nad manjinama, poput protjerivanja tatarskih muslimana s Krima.

Nakon rata, Staljin je učvrstio sovjetsku kontrolu nad istočnom Evropom koja je čuvana brutalnom represijom, a koja je označila i početak Hladnog rata.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA