5.5 C
Sarajevo
25.02.2024

DW: Bizarni slučaj „vođe ustanka“ protiv Vučića

Brisel, Amsterdam, Madrid, Ljubljana… krajem marta nalog Gorana Pantelića (42) na Instagramu izgleda kao dnevnik globtrotera. U par dana, prevozeći medikamente za švajcarskog distributera, obilazi korona-bolnice, objavljuje slike sa puta. Upućuje molitve za oboljele.

„Plakao je kad me zvao. Rekao je da se čuvamo, da ne izlazimo”, kaže jedna bliska osoba koja, kao i mnogi u ovoj priči, nije htela da joj pominjemo ime.

Dvije sedmice kasnije Pantelićeve objave sasvim su drukčije. Iza pandemije vidi zavjeru da se u Srbiji nastane migranti i postavi 5G mreža, vakcine naziva „čipovanjem” i daljinskom kontrolom ljudi.

- OGLAS -

Još dvije sedmice kasnije Pantelić leži u minhenskom Štadelhajmu, najvećem zatvoru Njemačke, uhapšen po potjernici iz Srbije zbog prijetnji predsjedniku Aleksandru Vučiću i poziva na „ustanak”. Beogradski tabloidi ga proglašavaju „manijakom” i „narko-dilerom”. Brani ga advokat dodijeljen po službenoj dužnosti.

Tako se završila Pantelićeva dvosedmična „slava”. Nije bilo ništa od „ustanka” koji je zakazao za 24. april u podne ispred Vlade Srbije. Iz pritvora se javio partnerici u Cirih i objavio selfi.

Tu počinje bizarna priča o Valjevcu nastanjenom u Cirihu, bivšem policajcu, današnjem moleru, izbacivaču, čovjeku koji tvrdi da je bio blizak Naprednjacima, da su mu oni svašta obećavali pa ga izigrali.

Dva krivična djela

Tužilaštvo u Minhenu potvrdilo je za DW da vodi postupak za izručenje. Srbijansko Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal odgovorilo nam je da protiv Pantelića vodi predistražni postupak zbog sumnje na dva krivična djela: ugrožavanja bezbjednosti funkcionera i pozivanja na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

Za oba djela je zaprijećeno do pet godina zatvora. Potjernicu je 18. aprila potvrdio Viši sud u Beogradu i odobrio pritvor od 30 dana.

 

  / 

 

Kako navode u Tužilaštvu, Pantelić je prijetio da će „napasti na život i tijelo” predsjednika Vučića, a 12. aprila je na Instagramu zvao „srpske junake, majke, sinove i kćeri” na „ustanak protiv diktatora”.

„Dotični diktator Aleksandar Vučić je utjerao strah, podmitio sve, one što nije mogao da podmiti, ucjenjuje prijetnjama”, rekao je Pantelić sredinom aprila za YouTube kanal „Slavija info TV”. Tetovaža na licu, na zidu pravoslavne ikone i kandilo.

Pozive na rušenje vlasti, uvrede i prijetnje Vučiću iznosio je u stotinama objava na Facebooku, Instagramu i YouTubeu od početka aprila. Pisao je da „stiže iz šume” da „skine” Vučića, govorio da će ga „tucati dok ne pozeleni” ili dok mu „oči ne istjera napolje”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA