16.6 C
Sarajevo
20.05.2024

Francuzi blokiraju članstvo Kosova u Vijeću Evrope zbog ZSO, imaju i podršku

Prijem Kosova za sada nije na dnevnom redu sastanka Vijeću Evrope 16. i 17. maja koji je objavljen na sajtu te organizacije.

Vlada Kosova odbacila je danas uslovljavanje članstva Kosova u Vijeću Evrope slanjem nacrta Statuta zajednice srpskih općina (ZSO) kosovskom Ustavnom sudu. Premijer Albin Kurti izjavio je da je za žaljenje što saveznici uslovljavaju članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

Zvaničnica za informisanje u Vijeću Evrope Estel Štajner kazala je da zahtjev Kosova za prijem u tu organizaciju “sada nije na dnevnom redu” sastanka Komiteta ministara država članica 16. i 17. maja.

Francuska, kojoj su se pridružile i Njemačka i Italija, zatražila je da se odloži odlučivanje o kandidaturi Kosova za članstvo u Vijeću Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, objavio je jučer tiranski Albanian Post pozivajući se na diplomatske izvore.

- OGLAS -

Prema istim izvorima, danas se u Strazburu očekuje posljednji sastanak ambasadora zemalja članica prije sastanka ministara, na kome se očekuje i donošenje dugo očekivane odluke o Kosovu.

Tokom tog perioda, piše Albanian Post, zemlje Kvinte su tražile od premijera Kurtija da napreduje po pitanju Asocijacije ZSO slanjem njenog statuta na razmatranje Ustavnom sudu.

- Advertisement -

Uzimajući u obzir činjenicu da, uprkos obavezama, Kurtijeva vlada nije preduzela nijedan korak u tom pravcu, Francuska je uputila demarš zemljama članicama Vijeća Evrope, tražeći odlaganje odlučivanja o Kosovu.

Kako saznaje Albanian Post, očekuje se da ambasadori zemalja članica Vijeća Evrope pitanje članstva Kosova danas neće uključiti u dnevni red majskog ministarskog sastanka.

Prema navodima Albanian Posta, iako njemački stav do sada nije bio jasan, sada se čini jasnim da i Njemačka zauzima stav da Kosovska vlada mora da preduzme konkretne korake po pitanju ZSO, da bi dobila članstvo u Vijeću Evrope.

Francuska, Njemačka i Italija već su na stanovištu da se članstvo Kosova u Vijeću Evrope može odložiti do trenutka kada Vlada Kosova dokaže svoju posvećenost sprovođenju ZSO, slanjem nacrta statuta Ustavnom sudu.

Treba istaći da to nije podržala Velika Britanija. Prema njima pitanje ZSO kao produkt briselskih pregovora, ne treba miješati sa pitanjem članstva u Vijeću Evrope.

Kurti je ranije govorio da ne postoji bilo kakva veza između pitanja ZSO i članstva Kosova u Vijeću Evrope.

“Ono što se sada čini jasnim jeste da se očekuje odlaganje odlučivanja o članstvu Republike Kosovo u Vijeću Evrope do trenutka kada Vlada Kosova bude uputila Ustavnom sudu statut ZSO na razmatranje”, piše Albanian Post.

Bez obzira na epilog današnjeg sastanka, postoji tehnička mogućnost da se Kosovo nađe na dnevnom redu nekoliko dana prije ministarskog sastanka.

“Međutim, jasno je, da se to neće desiti u nedostatku vidljivog napretka ka implementaciji ZSO, od strane premijera Kurtija”, zaključuje Albanian Post.

Prijem Kosova za sada nije na dnevnom redu sastanka Vijeću Evrope 16. i 17. maja koji je objavljen na sajtu te organizacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA