13 C
Sarajevo
24.09.2024

Hiljade osoba na protestima u Podgorici: Patrijarh Irinej vrijeđao Đukanovića

Na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je Trojčindanski narodni sabor Srpske pravoslavne crkve koji je predstavljao još jedan vid protesta protiv Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

SPC optužuje crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da ovim zakonom praktično omogućava otimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnog Gori.

Arhijereji, sveštenici i vjernici SPC-a zatražili su od crnogorske vlade da, “u razumnom roku”, povuče predloženi zakon o slobodi vjeroispovijesti i pripremi novi ili će, u suprotnom, SPC još odlučnije braniti svoja prava.

- OGLAS -

Više hiljada osoba okupilo se danas ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Okupljenima je podijeljen proglas u kojem piše da je prijedlog zakona koji je 16. maja utvrdila Vlada “nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv Mitropolije crnogorske primorske i eparhije budimljansko-nikšićke, zahumsko-hercegovačke i mileševske koje imaju svoju osmostoljetnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kom se danas nalazi Crna Gora.

- Advertisement -

Nedavno usvojeni zakon predviđa da “svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, bit će prepoznati kao državna imovina”.

Povodom zakona iza koga stoji crnogorski predsjednik, oglasio se i srpski patrijarh Irinej.

– Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživjeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda. Nadam se da će i oni reagirati i tog takvog čovjeka dovesti do nekog saznanja. Nažalost, teško mi je to da kažem – ali srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina – rekao je Irinej.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA