11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Hrvatska: Albansko tržište je puno potencijala

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) održava se Hrvatsko-albanski gospodarski forum u sklopu službenog posjeta ministrice gospodarstva i financija Republike Albanije Anile Denaj Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Denaj je iskazala tijekom gostovanja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) nadu kako će ovaj gospodarski forum pomoći unapređenju gospodarske suradnje između dvije države te kako je hrvatsko iskustvo u procesu pristupanja Europskoj uniji (EU) dragocjeno za Albaniju, koja će to nastojati primijeniti.

Ministrica Denaj posebno je zahvalila Hrvatskoj na brzoj i efikasnoj pomoći koja je upućena Albaniji nakon potresa.

- OGLAS -

Ministar gospodarstva Republike Hrvatske Darko Horvat je istaknuo kako je albansko tržište malo, ali fizički blizu Hrvatskoj, čiji poduzetnici imaju što ponuditi na tom tržištu: u izgradnji cesta i autocesta, željezničke infrastrukture te na području novih tehnologija, ali i na području transfera kvalitetnih prehrambenih industrija na albansko tržište.

„Albansko turističko tržite poprima sve veće obrise, sve ono što sada kroz turističku ponudu nudimo u Hrvatskoj, na isti način ponuditi u Albaniji jedan je od prioriteta”, kazao je Horvat.

- Advertisement -

Mješovita hrvatsko-albanska gospodarska komisija koja je zamrla 2016. godine treba se rehabilitirati, poručio je Horvat.

Istaknuo je kako je za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a važno za Albaniju pripremiti arhitekturu predpristupnih pregovora te arhitekturu povlačenja europskog novca na tržište Albanije.

Predsjednik HGK-a Luka Burilović ocijenio je kako postoji velik interes za suradnjom dvaju gospodarstava, odnosno tvrtki iz Hrvatske i Albanije, kao i dobra politička suradnja dviju prijateljskih država.

Gospodarska razmjena između Hrvatske i Albanije na prošlogodišnjoj razini iznosila je oko 60 milijuna dolara, naveo je Burilović te dodao kako ovaj iznos treba povećati i suradnju unaprijediti, što je već djelomično ostvareno povećanjem od 35 posto u odnosu na 2017. godinu.

„Nadam se da će za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije doći do potpisivanja pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije, što će dodatno unaprijediti naše gospodarske odnose”, ocijenio je Burilović.

Elektro centar Petek je poduzeće koje posluje od 2016. godine i koje ima preko petsto zaposlenih i posluje u državama regije: BiH, Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija.

„Naša strateška odluka bila je nastupiti na tržištu u Albaniji jer je to zemlja koja ima europsku perspektivu i sličnu budućnost kao i Hrvatska. Prepoznali smo da zemlje u razvoju imaju velik rast potencijala, dok je na razvijenim tržištima zapada velika konkurencija i teže poslovati”, kazao je Dražen Herceg, direktor podružnice Elektro centra Petek za Albaniju.

Herceg je naglasio da su hrvatska poduzeća u Albaniji prepoznata kao kvalitetan brend.

 Ova tvrtka u Albaniji je odradila posao vrijedan 4 milijuna eura izgradivši trafostanicu.

Na gospodarskom forumu u HGK-u sudjeluje 40-ak hrvatskih i 20-ak albanskih gospodarstvenika.

Prije šest mjeseci hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom posjetilo je Albaniju, gdje je održan albansko-hrvatski gospodarski forum u organizaciji dviju gospodarskih komora.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA