10.5 C
Sarajevo
01.10.2024

Hrvatska: Radno vrijeme ključni uzrok iseljavanja radnika

U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Zaklade ‘Friedrich Ebert’ u Hrvatskom novinarskom domu održava se konferencija pod nazivom “Radno vrijeme po mjeri čovjeka” čija je tema zašto i kako skratiti radno vrijeme te rješenja koja za preokretanje negativnih trendova u području radnog vremena predlažu europski i hrvatski sindikati, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel istaknuo je kako se hrvatsko društvo nalazi pred izazovom sve nekvalitetnijih radnim mjesta, pri čemu je radno vrijeme jedan od glavnih faktora nezadovoljstva radnika radnim mjestom, pa i uzrok odlaska radnika iz Hrvatske.

“Dobra plaća je jedan od ključnih čimbenika dobrog radnog mjesta, kao i sigurnost na radnom mjestu, mogućnost učenja i napredovanja. Međutim, radno vrijeme je jedan segment koji utječe ne samo na dobru organizaciju radnog mjesta, već i na obiteljski i privatni život svakog radnika”, kazao je Novosel.

- OGLAS -

Upozorava na učestalo kršenje propisa iz Zakona o radu za kojeg smatra da je već previše okrenut prema koristi poslodavca.

“Radnici danas ne znaju u kojem vremenu će raditi sutra, a ako to ne znaju, onda ne mogu prilagoditi poslu svoj obiteljski život. To su uzroci zbog kojih nam iz Hrvatske godišnje odlazi 50 do 60 tisuća radnika”, poručuje Novosel.

- Advertisement -

Najavio je kako će SSSH tijekom sljedeće godine djelovati na osvještenju ovog problema, prema Vladi, radnicima i široj javnosti. Upozorava kako hrvatski poslodavci izbjegavaju kolektivne ugovore koji su ponuđeni hrvatskim radnicima u državama EU u koje odlaze.

Novosel smatra kako je skraćivanje radnog vremena jedno od rješenja za očuvanje radnih mjesta, uslijed najave ekonomske krize koja prijeti Hrvatskoj i EU.

  Rad po mjeri čovjeka je rad koji je dobro plaćen, ne ugrožava fizičko i psihičko zdravlje, omogućuje učenje i napredovanje na radnom mjestu, pruža sigurnost putem ugovora o radu na neodređeno vrijeme i pokrivenosti sustavom socijalne sigurnosti, radnicima omogućuje glas na radnom mjestu uključujući slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja te se odvija u radno vrijeme koje svojom količinom i načinom organizacije ostavlja dovoljno prostora za privatan život i njegovo planiranje.

“Koncept rada po mjeri čovjeka, među ostalim, podrazumijeva takvu organizaciju radnoga vremena koja radniku ostavlja dovoljno prostora za privatni život i obiteljske obveze. Pritom raspored radnog vremena mora biti najavljen radniku dovoljno unaprijed kako bi bilo moguće planirati i uskladiti poslovne i privatne planove i obveze. Radno vrijeme, njegova količina i način organizacije i sl., čine značajan dio uvjeta rada radnika, te snažno utječu na ravnotežu radnoga i privatnoga života. Tako loša organizacija radnoga vremena i nepravodobna najava promjena, poput prekovremenoga rada i sl., prečesto negativno utječu na radnikov privatni život, njegovo opće zdravstveno stanje i sposobnost rada na zdrav i siguran način, smatra SSSH.

Glavni nalazi istraživanja koje je na tisuću ispitanika u Hrvatskoj proveo SSSH govore da dvije trećine radnika ponekad radi prekovremeno, da 40 posto ispitanika koji radi prekovremeno izjavljuje da im prekovremeni rad nije evidentiran i plaćen, a 60 posto izjavljuje da poslodavac ne poštuje zakonsku obvezu pisanog naloga odnosno, zakonske potvrde prekovremenog rada.

Polovica ispitanika radila je više od 50 sati tjedno, a čak svaki treći i preko 60 sati tjedno, svaki treći ispitanik izjavljuje da nije mogao iskoristiti godišnji odmor u potpunosti, a 13 posto ispitanika ne može svaki dan koristiti zakonsko pravo na pauzu.
Istraživanje pokazuje da 43 posto ispitanika navodi da je nekad bilo u nedoumici oko toga što njihov poslodavac smije učiniti s njihovim pravima koja se tiču radnog vremena i odmora, 59 posto ispitanika odgovara na e-mailove i prima telefonske pozive i izvan radnog vremena.
 Dvije trećine ispitanika navodi kako bi skraćivanje radnog vremena imalo veoma jak pozitivan utjecaj na zadovoljstvo trenutnim poslom i produktivnost, a to se osobito odnosi na zaposlene u privatnom sektoru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA