12.7 C
Sarajevo
29.02.2024

Hrvatski ministar odbrane: Uvodi se služenje vojnog roka, nema alternative

Anušić naglašava da nije samo trajanje vojnog roka važno, nego i efikasnost obuke. 

S time će se u javnost izaći kada se usaglasi politička odluka. 

U slučaju velike opasnosti, agresije svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici. 

- OGLAS -

U ovom trenutku nije htio “licitirati” s mjesecima, ali iz njegove prespektive i iskustva, tri mjeseca su dovoljna da se usvoje vojne vještine. 

– Za tri mjeseca možete postati od nekoga ko ne može pretrčati 50 metara, da možete odraditi jedan ozbiljan marš od 30 kilometara s opremom, možete odraditi jedno trčanje od 3.200 metara što je nekakva razina koju bi svi trebali moći napraviti –  naveo je Anušić.

Također, istakao je ozbiljnost namjere da Hrvatska uvede obavezno služenje vojnog roka i naveo da se razrađuju detalji tog plana. 

– Imat ćemo tri prijedloga za tri različita scenarija dužine vojnog roka. Ti će prijedlozi biti predstavljeni iduće sedmice – izjavio je ministar Anušić novinarima nakon svečane promocije kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.

Anušić je istakao da je važno da javnost shvati da je kvaliteta obuke ključna. Također, infrastrukturni uvjeti trenutno nisu spremni za provođenje obveznog služenja vojnog roka ove godine, budući da su potrebne značajne intervencije u objektima, naveo je. 

Anušić je dodao da bi vojni rok mogao trajati tri mjeseca, što smatra dovoljnim vremenom za stjecanje vojnih vještina i fizičke pripreme. Naglasio je da je cilj vojne obuke ne samo priprema za mogući ratni sukob, već i socijalizacija mladih te promjena loših navika.

– Služenje vojnog roka ili vojna obuka nemaju alternativu -naglasio je ministar Anušić, odgovarajući na pitanja novinara o potencijalnim parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati “od petog do devetog mjeseca”.

Govoreći o generacijama koje bi ulazile u proces vojne obuke, riječ je o oko 17.000 mladića, dok će se žene moći javiti dobrovoljno, no neće imati obavezu, Anušić je podsjetio i na ustavnu kategoriju priziva savjesti koji se odnosi i na vojni rok.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA