14 C
Sarajevo
25.09.2024

Ivica Dačić ustrajan u stavu o Kosovu: Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne držiš lekcije Borelu

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je bugarskom premijeru Bojku Borisovu da poštuje stav Evropske unije po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne da “drži lekcije” novoizabranom šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu (Josep Borel).

Reagirajući na izjavu Borisova da španski diplomata treba zastupati interese EU po pitanju nezavisnosti Kosova, a ne svoje zemlje, koja ne priznaje Kosovo, Dačić je rekao da stav Unije “nije da je Kosovo nezavisno”.

– Bojko, ima da poštuješ stav EU, a ne držiš lekcije Borelu. Na šta to liči, to je bezobrazluk. Najviše me nervira licemjerje, dosta mi je više toga. Da ne pričam da je dobio naše odlikovanje – kazao je Dačić.

- OGLAS -

On je rekao i da SAD pripremaju papire s prijedlogom za rješenje kosovskog pitanja koje, između ostalog, podrazumijeva da Beograd prestane s akcijom lobiranja za povlačenje priznanja Kosova, a da Priština zauzvrat ukine takse na uvoz srpske robe.

– Ako Priština prestane s lobiranjem za nezavisnost, prestat ćemo i mi lobiranje za povlačenje priznanja, ali to se neće desiti. Oni hoće da mi nešto uradimo da bi Priština ukinula takse. Mi hoćemo dijalog, ali ne s taksama, one moraju biti ukinute da bi dijalog bio nastavljen – rekao je Dačić.

- Advertisement -

Ocijenio je da se zvaničnici EU ponašaju kao “tibetanski mudraci” koji “stalno toleriraju” jednostrane akte i provokacije Prištine, čiji je cilj, kako je naveo, da “obezglave dijalog”.

– Mi ne znamo šta je sljedeće što mogu da izmisle u Prištini da ne bi došlo do kompromisa, ali to što oni misle da im je sve dopušteno, to neka zaborave – rekao je Dačić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA