5 C
Sarajevo
01.10.2024

Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora: Vukovar je otvorio put ka slobodi i neovisnosti

 Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, na obilježavanju 28. godišnjice pada Vukovara iskazao je zahvalnost “gradu heroju“ i ljudima koji su ga branili, jer su po njemu, oni doveli do pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu i otvorili put slobode i neovisnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vukovar je simbol hrvatske slobode, borbe za neovisnost, Vukovar je herojski grad, ali isto tako tragedija Vukovara je jedna velika trauma na hrvatskom nacionalnom biću. I ta dvojnost čini Vukovar posebnim. Iz tog razloga se ovoliki broj ljudi svake godine ovdje okuplja. Osjeća tu ranu Vukovara, osjeća taj jedan veliki ponos i zahvalnost ovom gradu i ljudima koji su ga branili, jer su oni svojim herojstvom, požrtvovnošću doveli do toga da Hrvatska pobjedi u Domovinskom ratu i da se otvori put slobode i neovisnosti“, rekao je Jandroković.

Prema njegovim riječima, u slučaju Hrvatske jasno je da je bila žrtva velikosrpske agresije, te da nije bilo politike Slobodana Miloševića ratovi se ne bi ni događali početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

- OGLAS -

“Ne bi bilo ni velikosrpske agresije na Hrvatsku, ali je bilo. To je povijesna činjenica od toga nitko ne može pobjeći što god činio. Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu i mislim da moramo širiti tu svijest među mlađim naraštajima. Mi smo pobjednici, mi na to moramo biti ponosni. Međutim, moramo se sjećati žrtava, moramo iskazivati poštovanje tim žrtvama, moramo pokazivati solidarnost sa njihovim obiteljima i to je ono što nas upućuje na budućnost. Dakle, ponos na pobjedu, svjesnost o tome da smo nacija, koja je izborila svoju slobodu u ratu. Ali, isto tako, iskazivanje poštovanja prema svakoj žrtvi“, istakao je Jandroković.

O eventualnoj blokadi puta Srbije ka Evropskoj uniji ukoliko ne ustupi informacije o ratu u Hrvatskoj, Jandroković je kazao:

- Advertisement -

“Srbija će morati otvoriti arhive i pokazati što se događalo i ova politika koju Srbija vodi nije dobra i ne koristi pomirenju na ovim prostorima. Hrvatska je članica Evropske unije, postoje mehanizmi kojima se možemo poslužiti kada se radi o pregovaranju bilo koje države koja pretendira ući u članstvo EU“, pojasnio je Jandroković i nastavio:

“Tu se radi o ljudskim pravima, radi se o temeljnim vrednotama na kojima počiva Evropska unija. Dakle, uvjerenja sam da će Srbija morati ispoštovati sve svoje obaveze. Put pregovarački koji Srbija ima pred sobom je jako dug i vjerujem da će u tim godinama doći i do ovoga o čemu govorimo danas.“

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA