11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Janša najavio zahtjev za ustavnu ocjenu ‘riskantnog’ proračunskog rebalansa

Bivši slovenski premijer Janez Janša, čelnik oporbe u sadašnjem sazivu parlamenta, izjavio je u petak da je rebalans proračuna koji je usvojila vladajuća koalicija i potvrdio parlament “protuustavan”, zbog čega bi se o njemu trebao izjasniti ustavni sud.

“Rebalans je evidentno protuustavan, a državu izlaže velikom riziku u razdoblju usporavanja gospodarskog rasta”, napisao je na svom twitter profilu Janša te najavio da njegova stranka pokreće akciju da se o tome izjasni ustavni sud, prenosi Hina.

Da bi se o nekom već prihvaćenom zakonskom aktu izjasnio ustavni sud za to bi se u parlamentu morala odlučiti apsolutna većina zastupnika u parlamentu, najmanje njih 46, a za samo pokretanje takve procedure treba osigurati potpise trećine zastupnika, njih najmanje 30.

- OGLAS -

Za pokretanje takve procedure, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) trebala bi osigurati i potporu 7 zastupnika demokršćanske Nove Slovenije (NSI). I u ponovljenom glasovanju o proračunskom rebalansu ovog tjedna te su dvije stranke jedine glasovale protiv proračunskog rebalansa, uz ocjenu da predstavlja rizik za javne financije i njihovu stabilnost u godini kad se u Sloveniji i EU-u općenito bilježi hlađenje ekonomije i niže stope rasta.

Janša tvrdi da je proračun, koji je kroz parlament usvojila vladajuća koalicija premijera Marjana Šarca, “po strukturi najgori” od 2009. i 2010. godine, kad se Slovenija suočavala s velikim padom BDP-a te da se o njegovoj ustavnosti moraju izjasniti ustavni suci.

- Advertisement -

Prihvaćeni proračunski prihodi i rashodi Slovenije za ovu godinu prema rebalansu su prvi put prešli 10 milijardi eura, a premijer Šarec izjavio je da struktura proračuna omogućuje stabilnost financija, ali i gospodarski razvoj, uz nominalni proračunski suficit od 193 milijuna eura.

Slovensko fiskalno vijeće vladu je upozorilo na prevelik rast proračunskih rashoda, uz procjenu da bi cjelokupna javna potrošnja u ovoj godini mogla biti za preko milijardu eura viša nego lani te da je to “u suprotnosti sa zakonodavstvom”, odnosno fiskalnim pravilom u europskim Paktom o stabilnosti i rastu.

Proračun je strukturiran na pretpostavci o rastu slovenskog BDP-a u ovoj godini od 3,7 posto, no vladin ured za makroekonomske analize u četvrtak je procjenu ovogodišnjeg rasta snizio u odnosu na procjene iz jeseni prošle godine, kad su se pripremali proračunski dokumenti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA