5 C
Sarajevo
01.10.2024

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatska ima iznadprosječno kvalitetan ljudski kapital

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) održali su 6. redovni Sabor pod nazivom “Radnik uvijek vrijedi više!“ na kojem se okupljenima uvodno obratila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je kazala kako joj je cilj osobno pridonijeti društvenom dijalogu o važnim pitanjima daljnjeg gospodarsko-socijalnog razvoja hrvatskog društva i države.

U obraćanju je hrvatska predsjednica kazala kako je prilikom objave programa za svoj prvi mandat posebice naglasila kako ulazak u Europsku uniju ne može riješiti trenutno stanje hrvatskog gospodarstva niti izazove koji su pred zemljom, te kako je upozorila na promjene koje donosi digitalno društvo i na probleme koji će se pojaviti na tržištu rada.

- OGLAS -

„Sve je jasnije kako je za uspjeh gospodarskog i ukupnog razvoja hrvatske države i društva potrebno imati jasnu razvojnu strategiju provedive i održive gospodarske i socijalne politike te kako je pritom potrebno prije svega osloniti se na vlastite snage“, naglasila je.

Jasno uvidjevši kako silina Predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula je kako je u prvi plan svoje politike stavila demografsko pitanje jer recentno iseljavanje ugrožava temeljne sustave na kojima počiva hrvatsko društvo i sam opstanak hrvatskoga naroda, ocijenila je.

- Advertisement -

„U tome smislu, i sva pitanja radnoga zakonodavstva, radničkih prava, socijalnih odnosa i drugih društvenih pitanja nužno treba promatrati u tom kontekstu“, kazala je.

Važnom pretpostavkom za rješavanje tih problema navela je kontinuiran i strukturiran državni dijalog između države, lokalne uprave i samouprave, poslodavaca i sindikata.

Kazavši kako su trenutačno svi ključni ekonomski pokazatelji i poslovna klima povoljni, hrvatska predsjednica je istaknula kako se Hrvatska mora odrediti o tome na koji način će iskoristiti vlastite ljudske potencijale i kapital kojim realno raspolaže, uvećan za sredstva europskih fondova.

Među pitanjima koja treba posebice razmotriti, predsjednica Grabar-Kitarović ističe zaštitu trudnica i majki malodobne djece, ograničenje rada nedjeljom i blagdanom odnosno pravedne nadoknade za rad u tim danima.

„Posebice rad i dostojanstvo radnika treba sučeliti s bolešću korupcije koja ubija nadu u bolje sutra, u samu mogućnost postojanja sigurnije, bogatije i sretnije Hrvatske, a naposljetku potiče iseljavanje“, kazala je.

„Ne zaboravimo da Hrvatska ima iznadprosječno kvalitetan ljudski kapital koji se mora sačuvati i unaprjeđivati, kako kroz zakonodavstvo, poreznu i monetarnu odnosno kreditnu politiku, tako kroz sve druge politike“, poručila je.

Predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila je sindikatima na svemu što čine kao odgovoran dionik gospodarsko-socijalnog dijaloga i društvenog razvoja.

„Tom dijalogu pružat ću, kao i do sada, punu potporu, s dubokim uvjerenjem da upravo sindikati mogu i trebaju još više biti društvena snaga koja će u predstojećim izazovima biti razboriti promotor i zaštitnik vrijednosti rada, dostojanstva radnika i etičkih vrijednosti na kojima treba počivati razvoj hrvatskoga društva i države“, zaključila je Predsjednica.

Uz hrvatsku predsjednicu, na Saboru su sudjelovali izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, gradonačelnika Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik NHS-a Krešimir Sever, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, sindikalnih središnjica i drugi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA