3.8 C
Sarajevo
01.10.2024

Macron-Vučić-Thaci: Bez značajnijeg pomaka u rješavanju kosovskog pitanja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija na zajednički razgovor za koji je Vučić kazao da nije bio dubinski, ponovivši da će nastavak dijaloga s Prištinom biti moguć tek kada ona ukine carinske pristojbe na robu iz Srbije.

 Trojni sastanak na rubu Pariškog foruma bio je “veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski”, ocijenio je Vučić, kako prenose beogradski mediji iz Pariza.

 Istaknuo je međutim da pitanje Kosova “nije moguće riješiti na ovakav način”.

- OGLAS -

 “Sigurno je da Europa želi jasnu ulogu u daljem dijalogu Beogradu i Prištine”, rekao je Vučić beogradskim medijima u Parizu i ponovio stajalište Srbije kako je preduvjet za nastavak dijaloga da Priština “prvo ukine pristojbe”, pa se “tek onda može sjesti za stol”.

 Komentirajući regionalnu ideju o ekonomskom povezivanju, olakšicama u prometu, putovanjima i razmjeni ljudi, roba, kapitala i usluga, usuglašenu u nedjelju u Ohridu koja je u javnosti već nazvana “mali Schengen”, Vučić je rekao da “Srbija prvi put ima suficit sa svim državama u okruženju, uključujući Hrvatsku i Sloveniju” i da joj treba otvaranje tržišta.

- Advertisement -

 “Nama treba otvoreno tržište, jer želimo biti najjači. Zbog čega ne bismo mogli imati brze trake za kamione kako bi se roba brže prevozila? Ne razumijem što je sporno u tom sporazumu i što zamjeraju”, rekao je Vučić.

 Predsjednik Srbije sastao se s Macronom i u ponedjeljak, a jedna od tema bila je što u kontekstu budućnosti Europe može očekivati Srbija i može li joj EU jamčiti da će, ako riješi problem Kosova i reformske obveze, postati članicom Unije 2025. godine.

 “Riječ koju sam koristio u tome je bila ‘jasnoća’. Što možemo očekivati i što je ono čemu se možemo nadati u budućnosti”, istaknuo je Vučić.

 On je beogradskim medijima izjavio da je u drugom dijelu razgovora bilo riječi o regionalnoj inicijativi Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, te da je Macrona molio za potporu tom projektu, budući da se ideja temelji na četiri ključne slobode koje promovira EU.

 U tom kontekstu Vučić je Macronu priopćio i podatak Svjetske banke prema kojem bi, ako bi se zasad trojna inicijativa proširila na tzv. zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda bila 3,5 milijarde eura, a samo za Srbiju oko milijardu i pol.

 U svezi s nastavkom rješavanja pitanja Kosova, Europa će, po Vučićevoj ocjeni, čekati formiranje vlade u Prištini, poslije prijevremenih izbora održanih 6. listopada.

 “Vjerujem da će pozvati i jedne i druge da se razgovara i da se pokuša pronaći kompromis. Nisam siguran da će to biti lako, ali predsjednik Macron vjeruje u sve ono o čemu smo govorili (tijekom Macronova posjeta) u Beogradu – o neophodnosti postizanja kompromisnog rješenja”, ocijenio je predsjednik Srbije, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA