15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

MCP: Zakon donesen da bi se otela imovina Pravoslavne crkve

MCP je u saopštenju navela da su parlament i vlada odbili tri amandmana koje je MCP predložila preko poslanika Demokratskog fronta, a koji su, kako ocjenjuju, predstavljali “časni izlaz za sve u ovoj nečasnoj raboti”, čime su u suštini odbili da se o svojinsko-pravnim odnosima raspravlja pred sudovima zemlje u redovnim postupcima, u skladu s preporukama Venecijanske komisije.

“Na taj način su jasno potvrđene sumnje naše crkve da se ovaj zakon, prije i iznad svega, donosi, ne da bi se obezbijedila sloboda vjere, već da bi se pristupilo otimačini imovine Pravoslavne crkve i time započela realizacija cilja iz programa vladajuće partije, koji je proklamovao predsjednik te partije i predsjednik Crne Gore – stvaranju/'obnovi’ nove, državne, podobne i poslušne režimu “autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve”, navodi MCP. Navode da su imali još niz primjedaba na prijedlog zakona, na koje im nikad nije odgovoreno, a da su radi mira i bratske sloge predložili su samo tri amandmana. “Dostavljeni amandmani su predstavljali minimum minimuma koji je Vladi i Skupštini ponuđen od Crkve, kako bi se doprinijelo smirivanju društvenih tenzija i preduprijedile teške posljedice koje mogu nastati donošenjem ovakvog zakona”, navodi se u saopštenju. Ističe se da svu odgovornost za posljedice donošenja takvog zakona snose direktno poslanici koji su glasali za njegovo usvajanje, Vlada Crne Gore, koja ga je predložila, i Milo Ðukanović, predsjednik Crne Gore. Tim su, a naročito hapšenjem opozicionih poslanika i nasiljem prema okupljenim građanima širom zemlje, izazvane nečuvene diobe i mržnja i Crna Gora uvedena u situaciju koja nikome ne može donijeti dobro, ocjenjuje MCP.

“Zahvaljujući ovome, pravoslavni vjernici u Crnoj Gori dočekuju jedan od najtužnijih Božića u novijoj istoriji”, navodi se u saopštenju. Skupština Crne Gore usvojila je rano jutros, oko 2.30, Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA