12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Na zajedničkoj sjednici vlada RS i Srbije o projektima u Zvorniku i Osmacima

Na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije, koja će biti održana u četvrtak 28. februara u Beogradu, bit će riječi o realizaciji zajedničkih projekata u gradu Zvorniku i općini Osmaci u Republici Srpskoj.

U Zvorniku, zajedno s Tehnološkim fakultetom u tom gradu, radi se na izgradnji inovacionog start-ap centra, po uzoru na takve centre u Srbiji, dok se u općini Osmaci želi da napravi najsavremenija istraživačka stanica za razvoj mladih talenata, po ugledu na Petnicu kod Valjeva – rečeno je na sastanku ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđana Rajčevića i ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića.

Popović je ocijenio da će ta dva projekta, osim uticaja koji će imati na privredni rast kroz stvaranje dodatne ekonomske vrijednosti i obrazovanje mladih inženjera, značajno doprinijeti i čvršćoj integraciji srpskog naroda s obje strane Drine.

- OGLAS -

 Srbija je spremna da ostvari najčvršću saradnju s RS u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja, a u cilju izgradnje jedinstvenog inovacionog ekosistema i razvojne politike, koji će omogućiti ostanak mladih i ubrzani razvoj ekonomije zasnovan na inovacijama i znanju – poručeno je na sastanku u Beogradu.

“Želimo da učimo iz njenih iskustava i da primjenimo dobre modele koji su u Srbiji donijeli rezultat, a taj rezultat se danas lako vidi kroz veliki broj svjetski priznatih inovacionih kompanija koje posluju u Srbiji, ali i kroz obrazovanje i razvoj inženjera koji su verovatno najbolji u ovom dijelu Evrope” – istakao je Rajčević.

- Advertisement -

Naveo da je Republika Srpska stavila fokus na razvoj ekonomije zasnovane na modernim principim, saopćeno je iz Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA