16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Nevrijeme zahvatilo Sloveniju i Hrvatsku, pala ogromna količina kiše

Zbog promjenljivih vjetrova, oluje su se sporo kretale, što je rezultiralo dugotrajnim pljuskovima i naglim poplavama, kao i odronima.

U noći sa petka na subotu nevrijeme je zahvatilo Sloveniju i Hrvatsku, a u samo nekoliko sati je palo kiše koliko bi palo za mjesec dana u ovo doba godine.

Nakon dužeg perioda veoma toplog vremena, Sloveniju su u petak navečer zadesili jaki pljuskovi. Ponegdje je za samo dva sata palo skoro mjesec dana kiše. Najviše kiše, čak 112 litara po metru kvadratnom, palo je u Krškom. U nekoliko općina olujna i bujična voda poplavila je puteve i objekte. U Staroj Fužini od udara groma zapalila se stambena kuća, a u selu Kokra potok je odneo most i poplavio više objekata.

Prije ponoći nevremenom je najviše pogođen sjever, dok se poslije ponoći težište nevremena pomjerilo na istok.

- OGLAS -

Zbog promjenljivih vjetrova, oluje su se sporo kretale, što je rezultiralo dugotrajnim pljuskovima i naglim poplavama, kao i odronima.

U Staroj Fužini od udara groma zapalila se stambena kuća. Izgorjeli su dio fasade i dio krova. Vatrogasci PGD Stara Fužina i Bohinjska Bistrica ugasili su požar. U međuvremenu, gorski spasioci GRS stanice Bohinj na grebenu Vratca-Vogel spašavali su petoricu maloljetnih izviđača, koji su zaglavili zbog nevremena, piše 24ur.

- Advertisement -

U Hrvatsku je nevrijeme stiglo nešto oko jedan sat poslije ponoći, čime je prekinut toplotni val. Prema pisanju hrvatskih medija, u noći su se čuli jaki udari gromova, padala je jaka kiša uz povremeno jak vjetar. Zbog svega toga došlo je do značajnijeg smanjenja temperature.

Prema evidencijama, u nekim dijelovima zemlje je sinoć palo i do 100 litara kiše po kvadratnom metru, što je više od mjesečnog prosjeka za juli.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske je izdao upozorenje od grmljavinskog nevremena i obilnih kiša za zagrebačku i riječku regiju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA