16.6 C
Sarajevo
19.05.2024

Petrinja i Sisak pomjerili se i do 86 centimetara, a Glina se spustila za čak 10 centimetara

 

Hrvatska geodetska uprava je na potresnom području gradova Gline, Petrinje i Siska od 4. do 28 januara 2021. obavila pripreme i precizna kontrolna satelitska mjerenja (GNSS).

– Na temelju dobivenih rezultata i analizom koordinata stalnih točaka geodetske osnove prije i nakon potresa, utvrđeno je da najveći pomak pokazuju tačke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima pomaka 45 centimetara u smjeru jugoistoka, dok srednje vrijednosti pomaka za Glinu iznose 10 centimetara u smjeru sjeverozapada, odnosno 10 centimetara u smjeru istoka za područje Siska.

- OGLAS -

Također, utvrđen je visinski pomak od 10 centimetara (spuštanje tla) za područje Grada Gline – objavilo je na svojim službenim stranicama Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske.

Civilna zaštita Hrvatske ističe da je riječ o prvim službenim rezultatima koje je napravila Državna geodetska uprava.

- Advertisement -

Ti rezultati će se koristiti za planiranje aktivnosti vezanih uz obnovu geodetske osnove, provođenje homogenizacije katastarskih planova, potrebnih katastarsko geodetskih mjerenja i smjernice za daljnje istraživanje i postupanje u svrhu sanacije i preciznog koordinatnog definiranja prostora.

Od razornog potresa magnitude 6,2. koji je 29. decembra 2020. pogodio petrinjsko i sisačko područje u Sisačko-moslavačkoj županiji, u proteklom periodu bilo je niz srednje jakih i slabijih potresa.

Posljednji je bio sinoć, 21 minutu iza ponoći, kada su seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili umjeren potres s epicentrom 9 kilometra zapadno od Petrinje magnitude 3.4 prema Richteru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA