10.5 C
Sarajevo
01.10.2024

Plenković očekuje idući tjedan završetak štrajka u školama

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u subotu je poručio kako idući tjedan očekuje prekid štrajka u školama nakon što je sindikatima jučer ponuđeno rješenje koje bi trebalo maknuti politiziranje od obrazovanja i pokazati da Vlada poštuje učitelje i nastavnike.    

Ponudili smo takvo rješenje da bi škole trebale početi raditi idući tjedan i da se ne dopusti da oni (učitelji i nastavnici) budu instrument političkog obračuna s Vladom onih koji imaju druge ambicije, izjavio je Plenković.

I predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec sinoć je izjavio da se idući tjedan očekuje rješavanje problema, no i da se štrajk u školama nastavlja, a za ponedjeljak je najavljen i prosvjed u Zagrebu.

- OGLAS -

Kao ni sindikalni predstavnici, ni premijer Plenković nije želio otkriti pojedinosti ponuđenog rješenja, za koje ističe kako u ovom trenutku mora biti dovoljno da se djeca vrate u škole na nastavu i da učitelji shvate da ih Vlada poštuje.

Plenković je ponovio da se u mandatu njegove Vlade plaće u prosvjeti povećavaju za 18 posto, no i da su koeficijenti uređeni vladinom uredbom.

- Advertisement -

Obećao je da će ona biti revidirana, no za to je potrebno vrijeme. Reviziju će odraditi vanjski stručnjaci kako se ne bi dogodilo da nakon prosvjetara  prosvjeduju neki drugi zaposlenici u državnim i javnim službama zbog nepravednih koeficijenata.

“Shvaćamo da se naši učitelji i nastavnici kroz kumulirani period vremena osjećaju u nepravednom položaju u odnosu na neke druge profesije temeljem koeficijenata. No to nije predmet pregovora između Vlade i sindikata”, istaknuo je, prenosi Hina.

Plenković je ponovio kako se ne smije dopustiti da tema koeficijenata bude ispolitizirana od oporbenih političkih stranaka i interesnih skupina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA