5 C
Sarajevo
30.09.2024

Plenković: Rekao sam Vučiću, dobit će diplomatsku notu zbog spomenika zapovjedniku napada na Vukova

U Novom Sadu u petak Vlada Srbije otkriva spomen ploču generalu bivše JNA Mladenu Bratiću, koji je zapovijedao napadom na Vukovar što su u Hrvatskoj, ali i civilnom sektoru Srbije nazvali ruganjem žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina.

Ranije tijekom dana ovaj čin osudio je i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“To je skandalozno i to najoštrije osuđujemo, ako se to uopće dogodi”, rekao je Grlić Radman novinarima u Rijeci, prvome gradu u kojem je počelo predstavljanje hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

- OGLAS -

“On je zapravo ratni zločinac, poginuo je napadajući tuđu zemlju, našu zemlju, hrvatski grad Vukovar”, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. “Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide”, rekao je.

- Advertisement -

Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću, okrenuti se izgradnji demokratskog društva, vladavine prava i prava nacionalnih manjina, rekao je podsjetivši da Srbiju “upravo na to upozoravaju čelnici EU-a”, zaključio je Grlić Radman.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA