16.6 C
Sarajevo
08.09.2024

Podržavati Čovićev pakt s Dodikom znači podržavati “Veliku Srbiju”. Stvarna pozadina saveza šefa HDZ-a BiH s gazdom RS-a

“Tu temu ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ-u BiH da je komentiraju”, kratko će Andrej Plenković u razgovoru s novinarima u Splitu odbiti ocijeniti nedavni odlazak Dragana Čovića, lidera sestrinskog HDZ-a, na banjalučki velikosrpski kirvaj u režiji Milorada Dodika. Valjda je i premijeru neugodno, kada mu već nije bilo neugodno doći prošlog juna na zagrebački Univerzitet na dodjelu počasnog doktorata šefu HDZ-a BiH, a idućih mjeseci u svakoj mogućoj prilici pozivati Hrvate da daju glas dr. Čoviću.

Razumije se da je Plenković odbio kritikovati Čovićevu podršku RS-u jer hrvatska državna politika snažno podržava saradnju s Miloradom Dodikom.

Problem je u tome što podržavati Čovićev pakt s Dodikom u suštini znači podržavati projekt “Velike Srbije”. Jer, Dodik ne treba Čovića zbog ljubavi prema Hrvatima (upravo suprotno, on ih prezire), nego kako bi uz pomoć HDZ-a BiH Bosnu i Hercegovinu učinio trajno nefunkcionalnom, a ako se jednom stvari poklope, 49 posto te države pripojio Srbiji. Čovićevu HDZ-u odgovara takav rasplet jer mnogi u Zapadnoj Hercegovini sanjaju isti scenarij s Hrvatskom, i to je, a ne nekakva ugroženost, temelj srpsko-hrvatske neprincipijelne koalicije.

- OGLAS -

Koja sve donedavno nije imala podršku Zagreba jer su Ivica Račan, Ivo Sanader, Zoran Milanović, Stipe Mesić i Ivo Josipović – iz različitih razloga, ali puno desetljeće – držali distancu prema politici HDZ-a BiH. Sve se promijenilo kada je Kolinda Grabar-Kitarović, odmah nakon stupanja na predsjednički položaj, najavila da će tražiti nadogradnju Daytonskog mirovnog ugovora, kao i da britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali i jedan veliki nedostatak – da se ne pruža jednakopravnost hrvatskom narodu u BiH. Bila je to ruka spasa prezrenom čelniku HDZ-a u komšiluku.

Dragan Čović je, uz otvorenu podršku svoga glavnog saveznika Milorada Dodika, sve donedavno iznosio zahtjeve za formiranje trećeg “hrvatskog” entiteta, iako se tome protive SAD i EU. Kada je propao plan za uspostavu hrvatskog entiteta, u Mostaru se pompozno obilježavala 25. godišnjica utemeljenja tzv. Herceg-Bosne (HR HB), i to pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, a na službenom dijelu sudjelovao je i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Dakle, hrvatski funkcioner je sudjelovao u proslavi nečega što je Haag u presudi “haaškoj šestorci” inkriminirao odlukom da je Herceg-Bosna rezultat pokretanja udruženog zločinačkog pothvata koji je imao za cilj stvaranje hrvatskog entiteta u BiH te njegovo ujedinjenje sa komšijskom Hrvatskom.

- Advertisement -

Još 2009. Čović je stao uz Dodika kada je iznio plan da ustavne promjene treba dogovarati bez stranaca, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice što prije treba zatvoriti, strani sudci i tužitelji trebaju otići, kao što je podržao i nelegalni referendum u RS-u. Ukratko, sve što radi usmjereno je prema razbijanju Bosne i Hercegovine i potpuno normalno da izaziva sukobe s bošnjačkom politikom. Koja je također dvolična, a često i kratkovidna pa pokušava majorizirati Hrvate u Bosni i Hercegovini te tako ide na mlin Čoviću.

Korijen je svih problema u tome što se tamošnje hrvatsko vodstvo ne želi odreći politike nekadašnje Herceg-Bosne, a u tome ih podržavaju Kolinda Grabar-Kitarović i Andrej Plenković. Umjesto da se angažuju u stvaranju dogovora sa Sarajevom i dugoročnog saveza Hrvatske i BiH, oni igraju na kartu HDZ-a BiH, na čemu im najviše zahvaljuju u Banja Luci i Beogradu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA