13.8 C
Sarajevo
20.09.2024

Protest u Beogradu: Šetnja do RTS-a i Vlade Srbije

Sedamnaesti protest počeo je oko 18 časova kod platoa Filozofskog fakulteta gdje su se okupljenima obratili istoričar Čedomir Antić, glumac Branislav Lečić i jedan od organizatora Miodrag Simović.

Istoričar Čedomir Antić podsjetio je na vijek i po dugu istoriju borbe za demokratiju u Beogradu:

”Hrabri branioci demokratije, čast mi je da sam sa vama ovdje večeras. Gdje je Srbija danas posle 130 godina? Na ovom mjestu na platou gde je sedište Filozofskog fakulteta pruje 19 godina demokratija je stigla tri dana prije ostatka Srbije. Sjetimo se svih trijumfa demokratije u ovom gradu. Ta prošlost i slava, mi moramo u spomen na to da istrajemo u borbi za demokratiju. Pitaju nas za šta se mi to borimo. Borimo se za demokratiju. Mi danas znamo koliko je kratkoroka bila pobjeda 2000. godine, a teško smo je stekli. Ustali smo da nam ne tuku komšije, da nam ne tuku i zarobljavaju djecu, nećemo Parlament u kojem se odluke donose na zvonce. Toga nije bilo ni u vrijeme Miloševića a neće biti ni sada. Mi nećemo građanski rat. Ne zato što ga ne bismo dobili nego zato što nećemo da žrtvujemo ni jednog građanina Srbije.”

- OGLAS -

Glumac Branislav Lečić ponovio je zahtjeve protesta: ”Više od četiri mjeseca traju protesti u Beogradu sa zahtjevima da ostavke podnesu predsjednik Srbije Aleksandar Vučic, premijerka Ana Brnabić i predsjednica Parlamenta Maja Gojković. Tražimo ostavke rukovodstva RTS-a, REMa, i poštene izbore po ravnopravnim uslovima i u fer atmosferi. Ako ne ispune, 13. aprila poručićemo šta imamo da poručimo.”

Gotovo puna četiri mjeseca građani glavnog grada Srbije okupljaju se u centru Beograda svake subote na antivladinim protestima. Prema najavi organizatora protestna šetnja i ove nedjelje planirana je pored zgrade Radio televizije Srbije gde će u vrijeme Dnevnika 2, u 19.30h biti održan još jedan “Dnevnik slobodne Srbije”.

- Advertisement -

Najavljeno je da će u takozvanom paralelnom dnevniku govoriti predsjednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsjednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

Završnica ovonedjeljnog protesta planirana je ispred zgrade Vlade Srbije na uglu Nemanjine i Kneza Miloša.

U najavi protesta prosleđenoj medijima, organizatori “1 od 5 miliona“ poručili su građanima da “mirno šetaju, prate uputstva redara i istraju u zajedničkom cilju“.

Svake subote Beograđani se okupljaju na antivladinim protestima sa listom zahteva upućenoj vlasti. Najvažniji među njima su ostavka predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, kao i ostavke rukovodstva RTS i slobodno izveštavanje javnog servisa.

 

Osim toga, okupljeni zahtevaju i uspostavljenje pravne države, odnosno oslobađanje pravosuđa i državnih institucija od direktnog uticaja izvršne vlasti koju predvodi SNS.

Opozicioni lideri koji šetaju svake nedelje sa građanima najavili su veliki protest u Beogradu za 13. april kako bi, kažu, nateraju vlast da konkretnije reaguje na zahtjeve.

Veliki protest trebalo bi da okupi sve građane Srbije koji takođe svake nedjelje protestuju u oko 50 gradova Srbije.

I mada se 13. april najavljuje kao svojevrstan „dan D“ za proteste, niko od organizatora i opozicionih lidera do sada nije precizirao šta su konkretne mjere koje će preduzeti nakon tog velikog okupljanja.

Poruka vlasti na ovakve najave su da nikakve, kako kažu, ultimatume i rokove, ne prihvataju. Premijerka Ana Brnabić poručila je organizatorima protesta da ostavku neće podnositi a vlast je na zahtjeve odgovorila i najavom kontramitinga u Novom Sadu i Beogradu, 12. i 19. aprila.

Opozicija smatra da vladajuće stranke, organizuovanjem svojih skupova žele da izazovu još veće podjele i izazovu incidente. A slične optužbe čuju se i od strane predstavnika vlasti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je u subotu ujutru da će se demonstranti „suočiti sa ozbiljnom i čvrstom reakcijom države ukoliko 13. aprila na protestu opozicije bude nasilja“.

Današnji protest održava se tačno dvije nedelje nakon incidenta ispred RTS-a kada je grupa građana zajedno sa opozicionim liderima upala u zgradu državne televizije. Nakon tog upada žandarmerija ih je istjerala iz zgrade a policija je u narednim danima privela 18 osoba.

Poteklu nedjelju obiljležila je i još jedna prietnja medijima koji redovno izvještavaju sa protesta “1 od 5“ miliona. Agencija Beta i njen glavni urednik dobili su prijeteću SMS poruku da će u subotu „ako bude nereda Beta biti spaljena“.

“Ništa strašno kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo“, navedeno je u SMS poruci koju je u četvrtak dobio glavni urednik te agencije.

Dan kasnije MUP je saopštio da je uhapsio osobu koja je tu prijeteću poruku poslala i da je policija ispituje i u vezi sa prijetnjom koju je ranije dobila i televizija N1.

Protesti “1 od 5 miliona“ počeli su 8. decembra uz slogan “Stop krvavim košuljama“ a nakon napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste te stranke uoči opozicionog skupa u Kruševcu, krajem novembra.

U međuvremenu, protesti su se proširili i više desetina gradova Srbije, između ostalog u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Kruševcu i Leskovcu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA