25 C
Sarajevo
30.04.2024

Rezultati nakon šezdeset posto prebrojanih glasova: HDZ “pada”, ali u dijaspori dobio sve mandate

Broj mandata varira iz minute u minutu.

Nakon više od šezdeset posto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, HDZ je i dalje u vodstvu sa 63 mandata. Za njima je, na drugom mjestu SDP (42 mandata) i Domovinski pokret (dvanaest mandata).

U odnosu na prve zvanične rezultate Državnog izbornog povjerenstva, HDZ je izgubio četiri mandata, a SDP je porastao za jedan mandat. Iako, broj mandata varira iz minute u minutu.

Nakon otprilike šezdeset posto glasova, Most ima 10 mandata, Možemo devet, IDS-ova koalicija tri, a Fokus i NP Sjever po dva mandata. Najveća razlika u odnosu na prve rezultate DIP-a vidi se kod stranke Možemo, koja je tada imala svega tri mandata.

- OGLAS -

U dijaspori, HDZ je osvojio tri mandata, koliko ih ukupno i ulazi u Sabor po ovom osnovu.

Mandati se biraju tako što se Hrvatska podijeli na deset izbornih jedinica, a iz svake se bira četrnaest zastupnika. Tri dolaze od glasača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a osam zastupnika u Sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina.

Za sastavljanje Vlade potrebno je imati većinu, tačnije 76 potpisa, a prva konstituirajuća sjednica Sabora treba biti zakazana dvadeset dana nakon izbora. Do tada će se praviti izborne kombinatorike kako bi se osigurala većina, s obzirom na to da nijedna stranka samostalno nema dovoljan broj glasova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA