7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Saborska zastupnica: Jeste li sigurni da želite sveučilište nazvati po Tuđmanu

Saborska zastupnica Katarina Peović (RF) u utorak je izazvala niz reakcija, zahtjeva za stankom i opomene pitanjem vezanim uz namjeru da se Sveučilište obrane i sigurnosti nazove po prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Jeste li upoznati s presudom Haškog suda Prlić i drugi, i smatrate li da je taj Sud relevantna institucija, upitala je zastupnica ministra obrane Marija Banožića koji je Hrvatskom saboru predstavio zakonski prijedlog o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti (SOS).

Peović je jesenas, na prvom čitanju istog zakona, ministra pitala smatra li prikladnim da to sveučilište nosi ime prvog hrvatskog predsjednika, „s obzirom da je Haški sud utvrdio da je sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu“.

- OGLAS -

Na njen su istup oštro reagirali HDZ-ovi zastupnici koji su pozdravili odluku da se Sveučilište nazove po Franji Tuđmanu.

„Nama u HDZ-u je neprihvatljivo da ideološki  i svjetonazorski nasljednici Saveza komunista dociraju svim zastupnicima o radu i djelu dr. Tuđmana. Netočno je da ga je Haaški sud proglasio zločincem, nije ga proglasio sudionikom ili organizatorom UZP-a“, uzvratio je Branko Bačić (HDZ).

Tvrditi to je najgora moguća kleveta, ovakva izjava zaslužuje opomenu, rekao je Bačić predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Jandroković je, međutim, ponovio stajalište koje je iznio i jesenas kad se povela slična rasprava.

„Moj stav je bio isti –  zastupnike biraju građani, koliko god mi njihovi stavovi bili neprihvatljivi, s njima se ne slagao, oni izgovaraju takve stvari, jer su ih građani izabrali. I kad se ne slažem, kad tezu smatram neistinitom i neprihvatljivom, ne dajem opomene“, kazao je.

Peović je uzvratila da ju je Bačić vrijeđao i da je izrekao neistine. Moja stranka nije nasljednica Saveza komunista, za razliku od mnogih HDZ-ovaca koji su bili u SK, poručila je.

Marijana Petir (NZ) istaknula je da Peović iznosi stvari koje, ne samo da nisu istinite, nego su i protuustavne. Ovako komunicirati i optuživati Tuđmana za zločinački poduhvat je kršenje ustavnih odredbi, kazala je.

Peović je odgovorila da nije davala ocjenu uloge Franje Tuđmana u ratu u Bosni i Hercegovini, nego doslovno citirala presudu Haškog suda. „Ponavlja se ista situacija iz rujna, potvrđuje teza da se ovdje o nekim stvarima ne smije govoriti“, kazala je, pa zaradila opomenu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA