12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Skupština Kosova usvojila zakone o osnivanju vojske

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su u načelu tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u vojsku. Poslanici Srpske liste, koji se protive ovim zakonima, napustili su skupštinsku salu prije glasanja, kako prenosi Anadolu Agency (AA).

Za zakon o Ministarstvu odbrane glasao je 101 poslanik, koliko ih je i bilo prisutno od ukupno 120 poslanika Skupštine. Za nacrt zakona o Kosovskim bezbjedonosnim snagama (KBS) glasalo je 98, dok je za nacrt zakona o službi u KBS-u glasalo 96 poslanika od isto toliko prisutnih.

Vlada Kosova se odlučila da transformaciju KBS-a obavi zakonskim putem, zato što zbog protivljenja Srpske liste nije bilo moguće obezbijediti dvotrećinsku većinu glasova manjinskih poslanika za ustavne promjene za formiranje Oružanih snaga Kosova.

- OGLAS -

Ministar KBS-a Rrustem Berisha predstavio je nacrt zakona o Ministarstvu odbrane. On je kazao da taj nacrt zakona predviđa da Ministarstvo KBS-a preraste u Ministarstvo odbrane, s ciljem nadgledanja i civilne kontrole KBS-a.

Berisha je istakao da će Ministarstvo odbrane biti sačinjano od civilnog osoblja i vojnog iz KBS-a.

- Advertisement -

“Sve promjene predviđen ovim zakonom bit će učinjene u skladu s preporukama finalnog izveštaja o strateškom razmatranju bezbjedonosnog sektora, koje su precizirane u sveobuhvatnom planu tranzicije”, kazao je ministar Berisha.

Šef poslaničke grupe opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) Avdullah Hoti kazao je da njegova partija u potpunosti podržava predložene zakone, jer se LDK već 30 godina zalaže da Kosovo ima svoju vojsku. Hoti je istakao da kada Kosovo traži da ima svoju vojsku, ne traži ništa više nego što imaju susjedne zemlje.

“Čujemo glasove od sjevernog susjeda (Srbija) protiv vojske Kosova. Jasno je da su samo oni koji su protiv NATO-a, protiv novog manadata koji će imati Kosovske bezbjedonosne snage. Samo oni koji su protiv evroatlanskih interesa na Kosovu i u regionu protiv su da država Kosovo ima vojsku. Samo oni koji promovišu druge interese na Balkanu, kao one Ruske Federacije ili drugih sličnih, protiv su vojske Kosova”, kazao je Hoti.

On je kazao da će oružane snage Kosova, kao i stvaranje države Kosovo, doprinijeti miru i stabilnosti u ovom dijelu Evrope. Hoti je dodao da su SAD i zemlje EU podržale transformaciju KBS-a, te da transformaciju treba da podrže svi građani i sve etničke zajednice.

Fatmir Gjelili, poslanik Demokratske partije Kosova, naveo je da njegova podržava podržava nacrte zakona za transformaciju KBS-a. I Rexhep Selimi iz Pokreta Samoopredeljenje kazao je da podržava transformaciju KBS-a, makar i putem zakona, kada ne postoji mogućnost da se ustavnim zakonima formiraju Oružane snage Kosova.

Poslanica Aida Derguti, u ime Socijaldemokratske partije, podržala je transformaciju KBS-a, kao i Ahmet Isufi u ime Alijanse za budućnost Kosova (AAK).

Igor Simić, poslanik Srpske liste, je kazao da je prijedlog tri zakona o transformaciji KBS-a, protivan svim aktima, prije svega međunarodnog karaktera, koji su na snazi kao što su Rezolucija 1244 Saveta bezbjednosti UN-a i Kumanovski sporazum, a protivni su i kosovskiom ustavu i zakonima.

“Čak su i predstavnici najviših međunarodnih organizacija, tu mislim na NATO, ali i na zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, više puta ponovili da ukoliko se krene u proces donošenja ovakih zakona, on mora poštovati Ustav, odnosno tražiti podršku Srba”, kazao je Simić.

Simić je dodao da Srpska lista to neće učiniti zbog svojih glasača, ali će zato napustiti današnje zasjedanje Skupštine. Potom su poslanici Srpske liste napustili skupštinsku salu.

Zafir Berisha iz Inicijative za Kosovo (Nisma) kazao je da je pristup Srpske liste ovom pitanju pogrešan, te da ne može biti ekonomskog razvoja bez bezbjednosti. Poslanici manjinskih, ne srpskih zajednica, također su podržale ove zakone. Slijedi razmatranje amandmana na usvojene nacrte zakona, nakon kojih će poslanici glasati za njihovo konačno usvajanje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA