15.5 C
Sarajevo
26.02.2024

Slovenija: 516 novozaraženih, početak trećeg vala

– Više ne možemo govoriti da smo na rubu novog vala epidemije, ovo je početak trećeg vala – objavila je na Twitteru epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladino savjetodavno povjerenstvo za Covid-19, dodavši da će biti potrebne nove protuepidemijske mjere ako se sadašnji trend nastavi, prenosi Hina.

Broj novozaraženih u zadnja 24 sata viši je za preko sedam posto u odnosu na stanje prije tjedan dana, postotak pozitivnih testova i dalje je vrlo visok i iznosio je 18,1 posto, a raste i prosječni broj dnevno zaraženih i za zadnjih sedam dana iznosi 813, objavila je vlada.

Aktivnih slučajeva zaraze je trenutno 10.555, dok se u bolnicama liječi 473 covid pacijenata, 93 od njih na intenzivnim odjelima, a s novim smrtnim slučajevima broj preminulih od početka epidemije popeo se na 3972.

- OGLAS -

Po podacima ministarstva zdravstva, do sada je cijepljeno 186.170 ljudi, od čega 104.042 s obje doze cjepiva.

Nezadovoljstvo dugotrajnim  ograničenjima u Sloveniji je i dalje prisutno, pa su u Ljubljani i Mariboru u subotu održani prosvjedni skupovi na kojima je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi, uz pojačanu porisutnosti policije, ali bez intervencija ili kažnjavanja.

Kako prenose slovenski mediji, u slučaju nastavka negativnih epidemioloških trendova, epidemiolozi će vladi predložiti smanjenje broja osoba kojima je dopušteno zajedničko druženje. Trenutno se smije okupljati najviše deset ljudi iz dvaju kućanstava.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA